Kompas za fazane

Kao i svake školske godine, prvi dan nastave započinje druženjem s razrednicima, razredom, zapisivanjem rasporeda i razradom ostalih detalja potrebnih za uvodne pripreme za uspješnu školsku godinu. Pomislili biste da i ne zvuči previše zanimljivo. No, u prvim minutama školske godine uočava se pogled viših razreda koji prati nova lica koja se blago smješkaju novoj školskoj godini, odnosno prve razrede, takozvane fazane. Promatračka lica učenika viših razreda zastire sjeta jer se prisjećaju svojega početka, kao i svojih propusta koje u protekloj godini.

Pohađanje nastave Gimnazije Nova Gradiška temelji se na općoj podjeli razreda na veliku i malu smjenu, odnosno fazane i druge razrede koji čine malu smjenu te veliku smjenu koju čine treći razredi i maturanti.  Dugogodišnje nepisano, simpatično pravilo je da drugi razredi savjetuju prve razrede i daju im korisne i potrebne informacije koje se odnose na nastavu kako bi se što prije prilagodili novim obrazovnim  okolnostima i društvenom okruženju u kojem se nalaze. Drugi razredi posjećuju prve razrede prvoga dana nastave i dijele papiriće na koje ispisuju kratke i korisne savjete  o tome kako se opustiti u novom društvenom okruženju, kako se postaviti prema školskim obvezama, čemu posvetiti više pažnje te kako na što brži način steći radne navike kako ne bi pravili propuste prilikom usvajanja gradiva. A uistinu i najmanji propust može biti temelj velikim poteškoćama tijekom godine ako se na vrijeme ne reagira. Mi to nazivamo ,,Kompas za fazane”.

Bilo je lijepo je vidjeti osmijeh na licima fazana kada sam im i ja kao učenica drugog razreda, s velikim iskustvom iza sebe dala smjernice i uputila ih na to kako preživjeti prvi razred.  Bilo je zanimljivo prepričavati naše greške i propuste, a kao stariji učenici male smjene svoje iskustvo smo rado prenijeli fazanima, jer smo se tako prisjetili smiješnih situacija i događaja koji su bili stresni, ali su sada memorirani u obliku zanimljivoga iskustva koje je stečeno.

Kako će se fazančići snaći, što će im biti stresno, a što će im biti glavni izvor sreće i učeničkog zadovoljstva, to će vrijeme pokazati. Zasad smo ih mi uputili malim, simboličnim ,,kompasom” kako bi učili na našim greškama i uživali u svakom trenutku nadolazećeg školovanja jer se kaže da je srednja škola najljepše razdoblje čovjekova života!

Kristina Saratlija, 2.A