Neobičan hobi – numizmatika

Pomoću novčanica upoznajemo razne motive svih zemalja ovoga svijeta

Svi imamo neki hobij, ili pak tragamo za njim. Moj suučenik Luka Božić predstavit će jedan zanimljiv i pomalo neobičan hobi kojim se bavi već neko vrijeme. Kako on kaže, izvrstan je i pogodan za sve, a pogotovo za ljubitelje povijesti i geografije.

Ljubav prema starinama, povijesti i geografiji

Luka, možeš li objasniti nešto više o numizmatici?

Numizmatika je znanost koja se, u užem smislu, bavi proučavanjem starih i suvremenih kako kovanih, tako i papirnih valuta kao predmetima od povijesnog, kulturnog i umjetničkog značenja.

Zašto baš numizmatika?

Numizmatika je za mene vrlo zanimljiv hobi jer me privlače starine, pa uz povijest i geografiju ispunjavam tu potrebu međusobnog vezivanja i razumijevanja tih dvaju predmeta jer proučavanjem novčanica upoznajem  povijest i državu iz koje je novčanica.

Jesi li ljubav prema skupljanju novca započeo sam ili je to nešto što si naslijedio ?

Ljubav prema tome sam stekao iz znatiželje prema drugim zemljama i njihovim valutama, a sve je počelo s jednom novčanicom od 20 srpskih dinara.

Od koliko se novčanica/kovanica sastoji tvoja kolekcija i koliko dugo ih skupljaš?

Sveukupno moja kolekcija ima 99 novčanica i 100-200 kovanica. Skupljam ih već skoro deset godina.

Svaka novčanica ima zanimljivu priču

Koja ti je najdraža novčanica ili kovanica?

Najdraža novčanica mi je 100 dinara Kraljevine Jugoslavije koja je novim štampanjem preko gotovih valuta prebačena na srpsku valutu. Ona mi je omiljena jer ima zanimljivu priču kako je ista valuta promijenila svoga vlasnika zbog kriznog razdoblja Drugog svjetskog rata.

Zašto bi preporučio numizmatiku nekome? Koje su njezine korisne strane?

Numizmatika je zanimljiv hobi onima koji vole povijest i geografiju ili čak ljepotu samih novčanica. Pomoću novčanica upoznajemo razne motive svih zemalja ovoga svijeta. Za profesionalno skupljanje novčanica i kovanica je ipak potreban malo profesionalniji pristup, no to onda postaje nešto skuplji hobi, ali i dalje za manje novca vi možete zadovoljiti svoju kolekciju, a da opet bude zanimljiva i lijepa.

Petra Pejaković, 2.C