Cijeli grad čita 2021.

Dugogodišnja akcija čitanja ove godine posvećena je Marulićevoj Juditi

Ova je 2021. godina po mnogočemu važna za svijet čitanja i književnosti. Između ostalog, proglašena je godinom čitanja te godinom Marka Marulića čija Judita, prvi ep na hrvatskome jeziku, slavi 500. obljetnicu.

U skladu s tim, tradicionalna „naša“ akcija Cijeli grad čita, održana u ponedjeljak, 25. 10. 2021., bila je rezervirana za učeničko čitanje Judite po različitim mjestima u gradu. Akcija se provodi još od 2013. godine, a zanimljivo je da su se u sklopu akcije 2015. godine čitali ulomci iz djela Mire Gavrana, također „našeg“ pisca koji je baš kao i Marulić, posegnuo za biblijskom pričom o junakinji Juditi te napisao istoimeni roman.

Nakon simboličnog otvorenja ispred Gimnazije, svaki se razred zaputio na dobivenu lokaciju na kojoj se čitalo naglas. Učenike ste mogli vidjeti u parku, na klupama, na pozornici te okolici Gimnazije. Ovaj događaj važan je ne samo zbog promoviranja čitanja, nego i zbog toga da pokaže koliko (ne)poznata knjiga koju čita (ne)poznati čitatelj može dodirnuti slučajnog prolaznika u nekoliko kratkih rečenica.  Nakon održane akcije učenici su zaključili da su sretni ako s knjigom mogu barem malo usrećiti one koji imaju loš dan.

Ivona Majetić i Leon Vidić