Zaljubljeni Shakespeare

Film ostavlja snažan dojam upravo zbog raskošne scenografije i kostimografije. Preporučljiv je svima koji vole vidjeti život čovjeka u različitim razdobljima, u ovom slučaju razdoblju renesanse.

Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare in Love) Oscarom je nagrađena romantična komedija Johna Maddena nastala 1998. godine. Veliki dio filma plod je scenaristove mašte, premda su neki likovi temeljeni na stvarnim osobama. Kao dio inspiracije za stvaranje filma poslužila su Shakespeareova djela, čije su radnje vidljive i u samome filmu.

Radnja filma vrti se oko zabranjene i neostvarive ljubavi između mladog dramatičara Williama Shakespearea i plemkinje Viole. Ljubav dvoje mladih ljudi rodila se na audiciji za ulogu Romea u Shakespeareovom novom dramskom komadu, gdje ga Viola, prerušena u muškarca, impresionira svojom izražajnom glumom. Oboje su znali da je to ljubav na prvi pogled, no nakon što Shakespeare shvati da Viola nije muškarac, ona bježi u svoj dom, a Shakespeare je prati da bi saznao tko se krije iza kostima. Kako vrijeme odmiče, njihova ljubav raste iz dana u dan, a tajni sastanci istih postaju sve češći. Shakespeare u zaručenoj Violi vidi svoju novu muzu koja ga nadahnjuje za dovršavanje njegove komedije koja na kraju svoga stvaranja postaje danas najpoznatija tragedija zvana Romeo i Julija. Iako svjesni da je ta ljubav nemoguća zbog raznih prepreka, pravila da samo muškarci smiju glumiti, nadolazeće svadbe Viole i Lorda Wessexa, Shakespeareove supruge u Stratfordu te različitog ugleda u društvu, nadaju se sretnom završetku. Nada umire na sam dan premijere novonastalog remek-djela, nakon Violine udaje, kada dolazi trenutak njihova rastanka. Svjesni svoje neuspjele ljubavi smišljaju novi dramski komad na temelju njihova maštanja o ponovnom susretu i zajedničkom sretnom kraju. Na samome kraju filma snažan dojam ostavlja kraljica Elizabeta I. koja izdaje naredbu za novim komadom, komedijom zvanom Na Tri kralja.

U filmu, osim ljubavi, bitnu ulogu zauzima kazalište zbog svoje važnosti u 16. stoljeću. U tome je vremenu kazalište bilo gotovo jedini izvor zabave te je svatko imao pravo prisustvovati izvođenju  predstava. Film ostavlja snažan dojam upravo zbog raskošne scenografije i kostimografije. Preporučljiv je svima koji vole vidjeti život čovjeka u različitim razdobljima, u ovom slučaju razdoblju renesanse.

Lora Đurić, 3. C