Četiri zida iz kojih ćemo izići kao ponosni maturanti

4.C – osvanulo je na vratima učionice fizike ove školske godine. Jedno od glavnih pravila u skladu s mjerama zbog COVID-19 bilo je to da svaki razred mora biti u jednoj učionici. Stalno. Kako se ostali razredi snalaze u toj situaciji nije mi poznato, međutim iz perspektive 4. C to izgleda ovako…

Kao najmanji razred u školi s odabirom učionice smo dobro prošli, nalazimo se u rezidenciji našeg bivšeg razrednika (trećeg od ukupno četiriju) prof. Matijaševića. Na početku našeg školovanja prije četiri godine upravo su se u toj učionici prolile prve suze, dobile prve jedinice i započele svakojake muke. Vjerojatno smo baš zbog toga povezani s tom prostorijom, tko zna. Tako ove godine po prvi put nema trčanja pod odmorom od jedne učionice do toaleta, onda iz toaleta u drugu učionicu koja je ili na skroz drugom kraju kata ili u suterenu. Ne moraš više glumiti Flasha u tih 5 minuta. Po prvi put u četiri godine u razrednoj grupi u 7 ujutro nema poruke U kojoj smo učionici?! ili Jeste li u 23 ili 27?!. Sada se ne može dogoditi da, ako ste prvi razred, slučajno uđete u učionicu gdje je jedan od četvrtih razreda pa vas malo bude sramota jer je to već treći put ovaj tjedan da vam se to dogodilo. Jednostavno više nema zabune.

Zato mi uživamo u našoj učionici, imamo najbolje plave klupe i najljepše plave zastore (iako smo ih dobili tek kad je sunce prestalo sijati i kada je red do prozora jednu ruku imao tamniju od druge). Imamo i vjerojatno najbolju pametnu ploču u školi jer ju svaki profesor hvali, a mali sudoper tu je za razne potrebe. Naravno, tu su i vrata kabineta u stražnjem dijelu učionice iz kojih izviri i profesor Ruškan s vremena na vrijeme, čisto da pita kako smo. Ne smijem zaboraviti ni smještaj naše učionice koji je… reklo bi se zanimljiv. Ako izađete iz učionice i pogledate ravno možete vidjeti ravnateljicu koja vas uvijek drži na oku, ako pogledate desno na raspolaganju vam stoje tajnica i knjižnica, a ako pak pogledate lijevo možete pozdraviti i pedagoginju. To bi značilo da se nalazimo u centru svih događanja. Isto tako ako pogledate kroz prozore ove divne učionice možete pratiti odlazak i dolazak svih profesora i tko kakav auto vozi. Ako se slučajno dogodi da profesor zakasni na sat ispitivanja i vi se ponadate da ćete se spasiti od loše ocjene, samo provirite na parkiralište i saznat ćete svoju sudbinu. U učionici 4. C sve vam je kao na pladnju.

Iako je ova situacija kao takva na prvu bila šok, sada smo se već naviknuli. Prednosti učionice smo iskoristili, a neke nedostatke pretvorili u prednosti kako smo najbolje mogli. S vremenom će nam vjerojatno i dosaditi gledati uvijek ista četiri zida do 6. mjeseca, ali po njima ćemo pamtiti našu zadnju godinu. To su ta četiri zida koja nas drže na okupu, koja su samo naša i koja znaju sve tajne 4. C. To su ta četiri zida iz kojih ćemo izići kao ponosni maturanti.

Matea Pavleka, 4.c