Intervju s Miss Universe Hrvatske Mijom Pojatinom

Samopouzdanje je najveća vrlina koju žena može imati

Mia Pojatina

Naša najljepša sugrađanka ispričala nam je dojmove s natjecanja i istaknula da svaki uspjeh dolazi ako iza njega stoje trud i zalaganje.

Ponosna na veliku podršku sugrađana

Što je presudilo u odluci da se prijaviš na Miss universe natjecanje?

U odluci da se prijavim na natjecanje uvelike je pomogla nagrada jedne privatne škole u iznosu od 20 000 eura. Ja sam u tom trenutku završila svoje prvostupanjsko obrazovanje i nalazila sam se u fazi života u kojoj je trebalo odlučiti što dalje. Ovakav znak bio je dar s neba, tako sam odlučila osvojiti miss Universe i produžiti svoje školovanje na MBA. Nisam od onih kojima je bitna titula ili dokaz da sam lijepa. Motivacijski ciljevi, bar kod mene, uvijek su bili malo iznad drugih.

Je li svijet mode ono u čemu si se pronašla i čime se želiš baviti?

Nije. Lijepo je biti dio toga jedno vrijeme, Iskoristiti svaku priliku za nova poznanstva, putovanja i poslove, ali ljubav prema mojoj struci (zdravstvu) ipak je puno veća od modelinga.

Mia1

Studentica si, „trpi“ li fakultet zbog posla?

Zapravo niisam više studentica, diplomirala sam nekoliko mjeseci prije nego sam postala miss Universe Hrvatske. I to u roku s odličnim uspjehom.

Čije reakcije najviše pamtiš nakon što su te proglasili pobjednicom Miss Universe natjecanja?

Reakcije mojih sugrađana. Nevjerojatno mi je bilo da su se i nakon dva do tri mjeseca poslije natjecanja kad bih se vratila u svoj rodni grad i dalje osjećale pozitivne emocije, ponos, suze i radost. To zasigurno nije doživjela ni jedna od mojih konkurentica diljem svijeta i na to sam izrazito ponosna i sretna.

Postavljanje visokih ciljeva ključ je uspjeha

Postoji li recept za uspjeh poput tvoga, ako da, koji je to?

Naravno. Sve što u životu radite, radite s najvećim trudom i zalaganjem i onda dolaze i rezultati. Osobno, nikada nisam obavljala stvari na pola niti se našla u situaciji da nemam cilj. Cilj je jedino što nas drži na putu ka uspjehu i zato je jako bitno postaviti ciljeve što prije.

Vjerujem da ti je ova pobjeda donijela mnoštvo pozitivnih iskustava. Je li bilo kakvih negativnih iskustava, nečega što bi radije izbjegla (nadamo se da nije)?

Iskreno, ne sjećam se ni jednog. Probleme eventualno znaju zadavati novinari s krivim informacijama (pozivajući se na svoja prava slobode govora i sl.), međutim osobno nisam dopustila da me to puno dira ili ometa u budućem radu.

Mia3

Koji su ti sljedeći koraci u karijeri?

Sad, nakon svjetskog natjecanja, okrećem se svojoj struci u zdravstvu i karijeri medicinskog dijagnostičara. Ne želim da mi struka pati pa sam se zaposlila u jednoj poznatoj bolnici i izrazito sam zadovoljna trenutno. Puno učim i volim to što radim. Međutim, to ne znači da su moje obaveze s Miss Universom završile. Uspjela sam uskladiti oba svijeta, i za sad mi ide poprilično dobro.

Imaš li vremena za prijatelje? Jesu li ti bili podrška tijekom natjecanja?

Naravno! Nažalost u jednom periodu moje Miss Universe karijere moj društveni život je poprilično patio. Život bi mi bio “u koferu”, stalno na putu, sastanci, putovanja, slikanja za reklame i slično. Hvala Bogu, moji prijatelji su imali itekako razumijevanja za sve to i nisu se ni malo naljutili što sam bila odsutna i to su mi dali do znanja i bili velika podrška, pa sam tako i ja mogla uživati u svemu punim plućima jer sam znala da su oni uvijek tu za mene bila ja na drugom kraju svijeta ili kod kuće.

Čudesna zemlja Tajland

Mia2

Vjerujem da si na Tajlandu doživjela nevjerojatno iskustvo, no možeš li izdvojiti nekoliko trenutaka koji su obilježili tvoj boravak ondje?

Tajland je bio definitivno putovanje mog života. Tamo sam upoznala 93 cure iz različitih država. Nevjerojatno je koliko je to bilo različitih kultura, vjera, nacionalnosti i običaja na jednom mjestu, a Tajland sam po sebi je čudesna zemlja. Ne mogu izdvojiti ni jedan trenutak jer je tamo svaki dan bio posebna pustolovina. Putovali smo privatnim avionima po cijeloj zemlji, vidjeli otočja kakva smo do sada viđali samo na televiziji, imali smo privatne avione, aute, autobuse, plaže. Sve je bilo podređeno samo nama i živjeli smo mjesec dana život Angeline Jolie. Nažalost ne stane sve u ovo jedno pitanje što bih vam voljela ispričati, no sigurna sam da će me ovaj osjećaj držati još godinama, stoga sam spremna svakome koga zanima nešto o tome prepričati i odgovoriti na svako pitanje u vezi s mojim predivnim putovanjem.

Mia4

Što bi poručila djevojkama koje potajno sanjaju san koji ti živiš?

Poručila bih im samo da budu svoje. Ne postoji na svijetu jedna ista kao ti i baš si zato posebna. Samopouzdanje je jedna od najvećih vrlina koju jedna žena može imati, osmijeh i cilj. Dalje sve dolazi samo od sebe. I vjerujte mi nitko vam drugi na svijetu nije potreban. Dovoljna si samo ti za svoj vlastiti uspjeh.

Hvala Miji na intervjuu i receptu za uspjeh. Čestitamo još jednom na tituli Miss Universe Hrvatske i želimo joj mnogo uspjeha u privatnom i poslovnom životu!

Leonora Barišić, 4. D