14. studenoga – Svjetski dan dijabetesa

Život s dijabetesom

Marina5

Diabetes mellitus ili šećerna bolest – bolest od koje boluje oko 150 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 300 tisuća.

Šećerna bolest ili dijabetes je poremećaj metabolizma koji karakterizira kronična hiperglikemija (povišena razina šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Postoje dvije glavne kategorije dijabetesa – dijabetes tip I i dijabetes tip II. Šećerna bolest u djetinjstvu nije uobičajena, no u posljednjih 30 godina broj slučajeva oboljelih od dječjeg dijabetesa se utrostručio. Marina Bogdanović je učenica 3.d razreda, ali i jedna od oboljelih od ove bolesti. Povodom Svjetskog dana dijabetesa ona nam je otkrila kako izgleda život s dijabetesom.

U roku mjesec-dva smršavjela sam desetak kilograma

Marina4

Kada ti je dijagnosticiran dijabetes?
U siječnju 2014. godine.

Od kojeg tipa boluješ?
Bolujem od dijabetesa tipa 1.

Koje simptome si imala prije nego što si saznala da boluješ od dijabetesa?
Simptomi koji su se kod mene manifestirali bili su često mokrenje, žeđ, glad, umor i iscrpljenost te naglo mršavljenje. U roku mjesec-dva dana smršavjela sam desetak kilograma.

Jesu li liječnici odmah znali da je riječ o šećeru?
Moja mama također ima dijabetes, pa smo simptome  sami primijetili kod kuće. Pošto aparat za mjerenje imamo, jedno jutro sam izmjerila šećer prije jela te sam iz tih razloga došla liječniku već  sa  saznanjem da imam povišenu glukozu u krvi.

Koliki si imala šećer kada su ti prvi put izmjerili?
Natašte je iznosio 16 mmol/L, a nakon jela preko 20 mmol/L.  Očekivane vrijednosti kod osoba koje nemaju šećernu bolest su 3,0 mmol/L do 6,1 mmol/L natašte i do 7,8 mmol/L iza obroka.

Kako je trajao tvoj put prilagođavanja životu s dijabetesom?
Prvo sam otišla kod liječnice opće prakse, koja me uputila u našu novogradišku bolnicu. No, kako nisu imali puno slučajeva s dijabetesom kod djece, premjestili su me u Opću bolnicu Josip Benčević Slavonski Brod. Edukacija je trajala dva tjedna i u tim dvama tjednima učila sam o prehrani, kalorijama, koliko jedinica inzulina si trebam dati za određenu hranu i slično.

Marina3

Koja je bila tvoja reakcija na saznanje da boluješ od dijabetesa?
Na početku mi je bilo teško, no kao što sam već rekla, moja mama također ima dijabetes te su stoga moji roditelji već bili upoznati sa svime. Oni su bili moja najveća podrška.

Dnevno si dajem tri puta brzodjelujući inzulin i jednom sporodjelujući

Koristiš li tablete ili injekcije?
Koristim injekcije i to dvije vrste. Jednu vrstu dajem si neposredno prije ili poslije obroka koja djeluje do nekoliko sati.

Drugu vrstu dajem si 2-3 sata nakon večere, odnosno oko 23 h. Taj inzulin je sporodjelujući, to jest  on lagano regulira razinu šećera 24 sata. Moram imati 3 glavna obroka što znači da si uobičajeno dnevno dajem tri puta brzodjelujući inzulin i jednom sporodjelujući.

Jesi li ikada zaboravila uzeti inzulin? Što se dogodilo ( ili ako ne, što se može dogoditi)?
Jesam, tada se javljaju simptomi kao i prije nego što sam oboljela. Budem umorna i iscrpljena te mi je razina glukoze izrazito povišena.

Jesi li ikada uzela previše inzulina?
Da, to uzrokuje hipoglikemiju tj. padanje šećera. Tada osjećam nekakvu nervozu, slabost, znojenje i tresu mi se ruke.

Marina2

Provode se mnoga istraživanja u primjeni glikanskih biomarkera. Glikanski biomarkeri mogu identificirati osobe s visokim rizikom za razvoj dijabetesa te omogućavaju vrlo ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj dijabetesa odgodio ili čak potpuno izbjegao.

Jesi li čula za biomarkere? Što misliš o tome?
Nisam čula za to, ali vjerujem da će to puno pomoći dijabetičarima.

Ako stvarno dođe do primjene biomarkera, moguć je veliki projekt koji će obuhvatiti gotovo 2000 ispitanika u Hrvatskoj te im omogućiti da među prvima u svijetu isprobaju ovaj test. Bi li željela biti među tih 2000 ispitanika? Ako to dospije u medicinu, hoćeš li se odlučiti za tu vrstu lijeka?
Nisam sigurna da bih se odmah odlučila za tu vrstu lijeka sve dok ne bude u potpunosti medicinski potvrđena i dok ne bude dovoljno primijenjena u praksi.

Trebaju to prihvatiti, ma koliko god se činilo teško  

Što se najviše u tvom životu promijenilo od siječnja 2014. godine?
Definitivno prehrana, a tako i sam način života. Uvijek pri ruci moram imati nešto slatko i paziti.

Nakon što je prošao dulji vremenski period, što možeš reći o dijabetesu, svom životu?
Pa život mi se dosta promijenio, naučila sam još više cijeniti svoje zdravlje, ali uz podršku svoje obitelji uspjela sam to prihvatiti i živjeti normalno.

Koji je tvoj savjet mladim ljudima poput tebe koji obole od dijabetesa?
Trebaju prihvatiti to, ma koliko god se činilo teško. Nema predaje!

Marinini odgovori dokazuju nam da je borba s ovom bolešću jako teška, no bitno je da Nema predaje! jer tako sebi činite dobro. Medicina napreduje, no nije svemoguća. Za kraj, bitno je reći da bismo svi trebali voljeti sebe takvima kakvi jesmo i ne odustajati kada naiđemo na problem.

Matea Orešković, 3.D