Maturalac 2017.

Ludi noćni izlasci i ljepote Španjolske

maturalac27

Četvrti razredi proveli su nekoliko nezaboravnih dana na maturalcu uživajući u Španjolskoj, Francuskoj, Monacu i Italiji.

Vrijeme je da se krene

Nakon dugog iščekivanja završetka školske godine,  došao je i taj, također dugo iščekivani 2.7. i naš polazak na najuzbudljivije  i nezaboravno putovanje, maturalac u Španjolsku. Iako smo bili puni ekstaze na početku, uskoro je većina zaspala i prespavala put kroz Lijepu Našu i Sloveniju, što zbog umora, a što zbog skupljanja energije za naše prvo stajalište, zabavni park Gardaland.

Naglavačke u Gardalandu

Većinu dana smo proveli naglavačke ili mokri (ili samo sjedeći) stvarajući još jedno nezaboravno iskustvo. Pomalo izmoreni krenuli smo put hotela gdje smo se smjestili i nasitili pa čak i osvježili u bazenu što je bilo kao šlag  na torti nakon uzbudljivog dana. Ostatak večeri proveli smo družeći se. Sutradan, nakon doručka, nastavili smo svoje putovanje do Bologne gdje smo kroz vodstvo naše voditeljice mogli vidjeti i upotrijebiti svoje ”znanje” likovne umjetnosti u prepoznavanju gotičkih i romaničkih građevina. Neki od nas su čak posjetili jedno od njihovih sveučilišta, dok su drugi na neki drugi način iskorištavali svoje slobodno vrijeme.  Slijedio je ukrcaj na brod i cjelonoćno putovanje Sredozemljem te pomalo (pre)skroman doručak i ručak te čekanje na iskrcaj u Barcelonu.

Nezaboravni noćni izlasci i razgledavanja Barcelone

Već pri samom dolasku u luku bili smo oduševljeni ljepotama Barcelone, ali do razgledavanja smo ipak morali pričekati. Nakon večere krenuli smo na jedan od nezaboravnih izlazaka u Lloretu.

Do posjeta jednom od najvećeg svetišta u Europi imali smo dan i pol slobodnog vremena (kojeg smo većinom i više nego dobro iskoristili). Ondje smo vidjeli zapanjujuću ”anđelskim mačevima oblikovanu” planinu Montserrat te neki od nas i kip Crne Gospe od Montserrata. Pomalo izmoreni od krivudavog puta stigli smo do Barcelone gdje smo imali slobodno vrijeme do vodeno-svjetlosnog spektakla čuvenih Magičnih fontana. Nakon toga slijedio je naravno još jedan od nezaboravnih noćnih izlazaka. Sutradan smo opet išli u Barcelonu i posjetili smo jednu od najneobičnijih crkvi, Sagradu Familiu, za koju vjerujem da nikoga nije ostavila ravnodušnim. Razgledavali smo zatim grad i išli u Muzej Pabla Picassa ili u posjetu stadionu Camp Nou, te se vratili u Lloret i nažalost, otišli u zadnji noćni izlazak.

Nica s dva lica

Put smo nastavili kroz Provansu (većinom prespavanu) do tvornice parfema u Grassu gdje smo neki od nas uz pomoć ljubaznih prodavačica proširili svoju kolekciju. Slijedio je Cannes i njegovo kratko razgledavanje te polazak na večeru u Nicu. Naše ”oduševljenje” Nicom krenulo je opadati pojavom miša koji je umro pod stolom u restoranu, a završilo je s prozorima koji se ne mogu otvoriti, kapajućom klimom i svijetlima koja nisu radila, ali nas to nije zaustavilo da se i tamo dobro zabavimo. S olakšanjem, napustili smo hotel te krenuli u razgledavanje Monte Carla i nakon toga put Hrvatske s puno uspomena, neki pomalo razočarani zbog toga što se nismo zaustavili u Veroni i vidjeli Julijinu kuću, ali svi žalosni zbog kraja puta.

Karla Buturac, 4. D