Riječ urednice za 105 godina Gimnazije Nova Gradiška

Dragi čitatelji Zvona,

i ove školske godino zvonimo elektroničkim putevima na našoj adresi http://www.zvono.gimnazijang.hr/ .

Pozdravljam vas u ime novinara školskoga lista Zvono! Zvoni ono s vijestima iz naše škole i oko nje već dugi niz godina. Ove godine, kad naša škola slavi 105. rođendan, pripala mi je čast biti urednicom školskoga lista s dugom i živahnom tradicijom. Zvono objedinjuje sve uspjehe, trenutke i dogodovštine pa ako i nisu zabilježene na ovim stranicama, ostat će zapamćene u životima naših učenika i školskih djelatnika. Iako smo napustili legendarni ćumez,  prostoriju u kojoj su mnogi oštrili novinarska pera, danas Zvono možete pratiti u digitalnom obliku, prilagođeno novim vremenima, novim generacijama. Novi oblik, nove generacije, ali isti onaj stvaralački žar i želja da pratimo događanja i bavimo se aktualnim temama. Od mature dok je još bila samo ideja pa sve do pametne učionice budućnosti, ništa nije promaknulo našim novinarima u više od 20 godina stvaralaštva. Nadamo se da ćete uživati u čitanju, kao što mi uživamo u stvaranju, a naša vrijedna novinarska ekipa pobrinut će se da sadržaja ne nedostaje! Neka Zvono još dugo zvoni i iz Gime vijesti nosi!

Inače, naše Zvono zvonilo je svojim papirnatim listovima u rukama učenika Gimnazije Nova Gradiška još od 1995. godine pa sve do 2013. kad se digitalizira u ovakav treperavi oblik koji je pred vašim očima.

Naši novinari širom prate događaje u školi i druge zanimljivosti koje oblikujemo u nekoliko rubrika: U školi i oko škole, Kulkultura, Zvonjelice i Tema broja.

U školi i oko škole rubrika je koja predstavlja simbiozu dvaju organizama koji ne mogu jedno bez drugoga – našu Gimnaziju Nova Gradiška i njezine učenike. Ove smo školske godine naglasak stavili više na učenike. Neke od njih možete upoznati u intervjuima među kojima ćete uvidjeti kakve sve zanimljive učeničke primjerke naša škola krije.

Slijedi Kulkultura – kutak za kulturno uzdizanje, otprilike. Prema jednoj od definicija ovog pojma, kultura je ukupnost duhovne, moralne, društvene i proizvodne djelatnosti jednog društva. Eto, otprilike to, ali u mikrosvijetu naše škole, pokušavamo predstaviti u ovoj rubrici.

Zvonjelice zvone zvon, zvon… Znate li što je zvonjelica? Stara hrvatska riječ za sonet. Ona se u nazivu ove rubrike posvećene književnim uradcima naših učenika našla zbog zvučnosti naziva koji nas podsjeća na naše Zvono. Inače, naši se učenici najčešće okušavaju u žanru kratke priče jer tradicionalno u Mjesecu hrvatske knjige održavamo Natječaj za najbolju kratku priču. Neke od tih priča možete pročitati u ovoj rubrici.

Ostaje još Tema broja – pokriva ono što je u žiži zanimanja, a novinari će temeljito i predano istražiti.

Nadamo se da će naše novinarsko zvono/Zvono doprijeti do vas i potaknuti vas da se pridružite našoj novinarskoj skupini!

Glavna urednica

Ana Kočijašević, 2. B