Razgovor s Vikijem Ivanovićem

Kad bih ponovno morao birati, izabrao bih novinarstvo

Već s deset godina znao je da će biti sportski novinar. Volio je povijest i sport, a, kako u šali ističe,  za sport nije talentiran, te je odlučio biti sportski novinar. Rekao je kako je za novinarstvo, kao i za svaki drugi posao, važna srčanost i marljivost te inovativnost, kreativnost i strpljivost.

Osobna i profesionalna iskaznica

Viki Ivanović sportski je komentator i novinar rodom iz Kovačevca u Brodsko-posavskoj županiji. Nakon završene Gimnazije Nova Gradiška, završio je Novinarski fakultet u Zagrebu. Sada radi na Hrvatskoj televiziji kojoj se pridružio 2011. godine, a trenutno izvještava o Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U ponedjeljak 14. veljače 2022. godine na satu fakultativnog predmeta Medijske kulture održan je intervju s Vikijem koji je vodila profesorica Leonija Laktić te učenici koji pohađaju Medijsku kulturu.

Covid-19 u Pekingu  

Na samom početku intervjua Viki se osvrnuo na trenutno stanje u Kini gdje se nalazi zbog rada na izvještavanju o Olimpijskim igrama. Oštre mjere, svakodnevna testiranja, dezinfekcije ulica i zaštitna odijela svakodnevica su u Pekingu. Istaknuo je kako u Kini gotovo da i nema koronavirusa te da su Kinezi jako strogi što se tiče mjera, dok je ostatku svijeta očito jako teško održati takav strogi režim.

Olimpijske igre – najveći sportski događaj

Ljetne Olimpijske igre najveći su sportski događaj i vrhunac za većinu sportaša, osim nogometaša kojima je vrhunac Svjetsko prvenstvo. Naslov olimpijskog pobjednika za većinu sportaša najveći je doseg u njihovoj karijeri, rekao je Viki te nadodao da je većini sportaša cilj popeti se na Olimp. Uz to, rekao je da iza cijelog događaja stoji dobro organizirani tim izvrsnih ljudi, najbolji televizijski producenti i novinari jer organizatori okupljaju samo najbolje. Novinarima Hrvatske televizije vrlo je teško pokriti reportaže, izvješća i prijenose s Olimpijskih igara jer ih je trenutno samo sedam u Pekingu.

Početci svakog novinara

Viki se osvrnuo na početke novinarstva te je ukratko ispričao put od svog novinarskog početka pa do položaja na kojem je danas. U početcima za HTV si pomoćnik za dnevnik, pa počinješ raditi priloge za informativne emisije, učiš čitati i vježbaš dikciju. Zatim postaneš urednik vijesti, prvo sportskog dijela, zatim dnevnika. Već s deset godina znao je da će biti sportski novinar. Volio je povijest i sport, a za sport, kako u šali ističe, nije talentiran, te je odlučio biti sportski novinar. Viki je rekao kako je za novinarstvo, kao i za svaki drugi posao, važna srčanost i marljivost te inovativnost, kreativnost i strpljivost.

Prednosti i mane novinarstva

Kao i svaki posao, novinarstvo nosi prednosti i mane. Neke od prednosti koje je Viki naglasio mogućnost je organiziranja vremena prema vlastitim potrebama, puno putovanja, rad na terenu za razliku od zatvorenosti u uredu, upoznavanje puno ljudi te dinamika samog posla. Mane su niska plaća, rad do kasno i popularnost. Kao najveći izazov u novinarstvu istaknuo je komentiranje Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara za koje je potrebna temeljita priprema. Osvrnuo se i na položaj i broj žena u novinarstvu. U Hrvatskoj ima malo sportskih novinarki jer ih to uglavnom ne interesira, ali ta brojka ipak se u suvremenom dobu u kojem živimo popravlja.

Ponosan na hrvatski sport

Viki se osvrnuo i na hrvatski sport općenito. Ponosan je na njega i ističe kako su sportaši najbolji ambasadori naše države. S druge strane, kao najveći problem hrvatskog sporta vidi prevlast mogućnosti za treniranje nogometa u odnosu na mogućnosti za treniranje ostalih sportova, koji se zasnivaju uglavnom na obiteljskim interesima te polako, ali sigurno izumiru zbog manjka interesa.

O Novoj Gradiški i obiteljskom životu

Istaknuo je da jako voli Novu Gradišku te da je dobar sa svojim starim prijateljima iz škole, ali da mu Gradiška trenutno ne odgovara za život zbog posla, a posjeti ju nekoliko puta godišnje. Rekao je da u budućnosti planira jedan dio umirovljeničkog života provesti ovdje, u svom rodnom kraju.  Inače ima dvojicu sinova. Stariji sin mu trenira nogomet, u zadnje vrijeme i rukomet te odlično skija i voli svirati bubnjeve. Mlađi sin volio bi stati na skije te je, kako Viki kaže, na tatu, jer mu se ne može ništa predložiti, ali smatra da će, kad se za nešto zainteresira, biti najbolji u tome.

Za kraj – brze pitalice

Najdraža reportaža

Najdraža reportaža mu je s Islanda s reprezentacijom Hrvatske. Uspio je izdvojiti vrijeme te napraviti putopisnu reportažu i posjetio je gejzire te vodopade.

Najdraži intervju

Najdraži mu je ekskluzivni intervju bio sa Zvonimirom Bobanom dok je bio prvi igrač nogometa u svijetu. Istaknuo je da on vrlo rijetko ili gotovo nikada ne daje intervjue, a njemu je dao dva.

Najdraži sport

Viki jako voli hokej na ledu te je strastveni navijač. Rekao je da ga zadivljuje snaga, brzina i dinamičnost te igre. Na pitanje igra li on hokej na ledu, u šali je rekao: Jedva znam klizati. Kao drugi njemu drag sport istaknuo je nogomet, a slijede ga rukomet i košarka.

Bili ili Modri

U mojoj obitelji uvijek je tekla plava krv, tako da navijam za Dinamo iako je ta strast s vremenom kopnila. Da me danas netko pita želim li da pobjedi Dinamo ili Hajduk, meni bi bilo svejedno.

Dobar način upoznavanja novinarstva

Viki je u našem jednosatnom razgovoru pokazao da je drag čovjek te izvrstan novinar s puno iskustva. Vidljiva je njegova ljubav prema novinarstvu, koja izrazito zrači iz svega što govori o svome poslu. Bilo je zanimljivo čuti i dobre i loše strane novinarstva koje je istaknuo, iako je pozitivnih strana bilo i jest puno više. Intervju je bio koristan jer smo pobliže upoznali ovo zanimljivo zanimanje, a možda se kod nekoga probudila i želja za novinarstvom.

Ena Jakovac, 2. B

Izvori fotografija:

Facebook, Mixcloud, Wikipedija