Riječ urednice

Dragi čitatelji Zvona,

i ove školske godino zvonimo elektroničkim putevima na našoj adresi http://www.zvono.gimnazijang.hr/ .

Inače, naše Zvono zvonilo je svojim papirnatim listovima u rukama učenika Gimnazije Nova Gradiška još od 1995. godine pa sve do 2013. kad se digitalizira u ovakav treperavi oblik koji je pred vašim očima.

Naši novinari širom prate događaje u školi i druge zanimljivosti koje oblikujemo u nekoliko rubrika: U školi i oko škole, Kulkultura, Zvonjelice i Tema broja.

U školi i oko škole rubrika je koja predstavlja simbiozu dvaju organizama koji ne mogu jedno bez drugoga – našu Gimnaziju Nova Gradiška i njezine učenike. Ove smo školske godine naglasak stavili više na učenike. Neke od njih možete upoznati u intervjuima među kojima ćete uvidjeti kakve sve zanimljive učeničke primjerke naša škola krije.

Slijedi Kulkultura – kutak za kulturno uzdizanje, otprilike. Prema jednoj od definicija ovog pojma, kultura je ukupnost duhovne, moralne, društvene i proizvodne djelatnosti jednog društva. Eto, otprilike to, ali u mikrosvijetu naše škole, pokušavamo predstaviti u ovoj rubrici.

Zvonjelice zvone zvon, zvon… Znate li što je zvonjelica? Stara hrvatska riječ za sonet. Ona se u nazivu ove rubrike posvećene književnim uradcima naših učenika našla zbog zvučnosti naziva koji nas podsjeća na naše Zvono. Inače, naši se učenici najčešće okušavaju u žanru kratke priče jer tradicionalno u Mjesecu hrvatske knjige održavamo Natječaj za najbolju kratku priču. Neke od tih priča možete pročitati u ovoj rubrici.

Ostaje još Tema broja, ove godine – Godina čitanja. I naša škola mnogim je (zaista mnogim) aktivnostima obilježila Godinu čitanja 2021. Osim spomenutog natječaja za kratku priču, održali smo pub kviz Ovisni o čitanju, proveli našu jedinstvenu i već tradicionalnu akciju Cijeli grad čita itd. Više o tome koliko smo ozbiljno shvatili važnost Godine čitanja pročitajte u Temi broja.

Nadamo se da će naše novinarsko zvono/Zvono doprijeti do vas i potaknuti vas da se pridružite našoj novinarskoj skupini!

Glavna urednica

Ema Radat, 2. A