Kviz Ovisni o čitanju

U našoj školi sami ovisnici o čitanju

Kao završnu aktivnost Mjeseca borbe protiv ovisnosti i Godine čitanja održali smo kvizove Ovisni o čitanju za sve razrede. Pobjednici iz generacije natjecali su se s drugim generacijama tako da su u finalu sudjelovali 1. B, 2. A, 3. B i 4. A razred. Najbolje poznavanje opće kulture i književnosti pokazao je 4. A razred. Čestitamo pobjednicima!

Opuštena atmosfera s kviza prvih razreda

Domišljata ideja kviza o općoj kulturi i književnosti mi se začudo svidjela. Obično su kvizovi u Kahootu i ostalim aplikacijama po pitanju vremenski ograničeni, tako da mi se sviđa kako smo to obavili na starinski način na papiru bez striktnog vremenskog ograničenja. Takvi uvjeti su definitivno smanjili brzopletost i stres kod odabira odgovora. Premda je u svojstvenoj grupi bilo malih svađa u raspravi za odgovore, atmosfera tijekom kviza bila je dosta opuštena u našoj, a vjerujem i u ostalim grupama. Prostor u kojem je održan kviz je dosta uzak i stisnut. To nije utjecalo na sam kviz i na preglednost prikazivanja kviza na zaslonu, no ipak smo bili najbliže zaslonu. U učionici su mi se svidjele pokretne stolice koje su olakšale približavanje jednih drugima u grupi radi prikrivanja odgovora od drugih grupa. Pitanja su bila u sklopu teme te ih je bilo u prikladnoj mjeri. Sve u svemu kviz mi se svidio, iako nismo pobijedili. Mislim da bi se trebao nastaviti održavati u narednim godinama s malo više pitanja o općoj kulturi, a ne toliko o lektirama.

Leon Vidić, 1. A

Natjecateljski duh kvizaša drugih razreda

Kviz Ovisni o čitanju za druge razrede održao se 14. prosinca 2021. godine, a natjecatelji 2. A razreda uz mene bili su još Lovro Dautović, Matej Marušić i Ivan Ferić. Kad smo saznali da moramo sudjelovati na pub kvizu, nismo bili previše oduševljeni, no čim je kviz započeo, obuzeo nas je natjecateljski duh i atmosfera je postala napeta. 2. A, iako su i ostali razredi bili vrlo blizu pobjede, nadmašio je ostale te pobijedio u prvoj rundi. Pitanja na završnom kvizu vjerojatno su bila zahtjevnija od prijašnjih, no nažalost, ja nisam sudjelovala u tom kvizu, ali vjerujem da su dečki dali sve od sebe. 4. A pokazao se najboljim i zauzeo prvo mjesto, pa im čestitam na zasluženoj pobjedi! Sve u svemu, voljela bih ponovno sudjelovati u nekakvom pub kvizu jer smatram da je korisno osvježiti znanje i testirati svoje vlastite sposobnosti s vremena na vrijeme.

Ema Radat, 2. A

Pitanja koja će se pamtiti s kviza trećih razreda

Kviz Ovisni o čitanju zaista je bio domišljata i zanimljiva ideja! U ime ostalih sudionica moga razreda mogu potvrditi da smo se zabavile. Atmosfera je bila opuštena, bez ikakvog pritiska i nekakvog stresa, pitanja su bila zanimljiva i lako shvatljiva, dosta pitanja je bilo prilagođeno nama mladima. Posebno smo zapamtile zadatak sa zbrajanjem novca na temelju hrvatskih književnika koji se nalaze na novčanicama, kao i pitanje s Anne Hathaway, doista dosjetljivo. U prvom krugu, između trećih razreda smo pobijedile mi, moram navesti svoje prijateljice, naravno: Petra Petrović, Lorena Vrsajković i Martina Suvala. Da budem iskrena, nismo se nadale nekom velikom uspjehu, ali eto ipak smo imale 17/20 bodova. U završnom kvizu pobjedu je odnio 4. A razred, zasluženo! Nadam se sličnim aktivnostima u budućnosti, ali u kojima će moći prisustvovati i ostali učenici makar kao publika ako nam korona dopusti.

Hana Mital, 3. B

Kviz četvrtih razreda obilježen smijehom i dobrim partnerstvom

Uprkos globalnoj krizi brojnih ovisnosti, u Gimnaziji Nova Gradiška, 16.12.2021., još jednog lijepog četvrtka održan je kviz kojim su najstarije generacije naše škole pridonijele s bar ono malo suosjećanja i podrške koje su mogle dati. Udruživši svoje malobrojne, ali borbene snage, učenici četvrtih razreda formirali su timove te se u prvom krugu kviza borili protiv svoje generacije. Kviz se održavao u podrumu škole gdje su nas dočekale naša ravnateljica i knjižničarka koje se su se potrudile učenicima napraviti ugodnu atmosferu. Između generacija nije bilo napetosti, dapače prostorijom je konstantno odjekivao smijeh i glasni uzvici dosjetaka. Unatoč bogatom znanju i A i B i C razreda o općoj kulturi i književnosti, moralo je doći do biranja pobjednika. Kao član pobjedničkog tima, mogu reći da nismo očekivali puno. Kada smo čuli: “4. A”, trenutno su nam oči ispale iz glave i obrve odletjele s čela. Trenutak čiste sreće i partnerstva. Tada smo samo čekali sutradan da zaista vidimo raspon našega znanja.

Kao da smo osvojili milijun eura, a ne domaći školski sapun i knjigu

Stupajući pobjedničkim koracima prvog kruga, našli su se 1. B, 2. A, 3. B i 4. A razred u završnom krugu na  najljepši dan u tjednu, petak 17. 12. 2012., u istom gimnazijskom podrumu s istom dobrodošlicom. No ono što nisu očekivali bila su zahtjevnija pitanja koja su ih dovela u velike dvojbe. To se moglo primijetiti po slatko-kiselim izrazima lica svih učenika. Unatoč tome, zrak u prostoriji i dalje je bio lagan poput smijeha koji je i dalje odzvanjao.

Nakon dubinskog promišljanja o svakom pitanju, došao je red na proglašenje najovisnijih čitatelja. Najstariji pa i najmudriji, 4.A uspio je preuzeti prvo mjesto završnog kruga pokazujući svoje izvanredno opće i književno znanje. Kao da smo osvojili milijun eura, a ne domaći školski sapun i knjigu, iako je to također nagrada vrijedna tog burnog veselja koji je prožimao naše kosti.

Petra Sokić, 4. A