Djedova planina

Već nekoliko godina nisam bio kod djeda na planini. Jedva čekam, kako bih se prisjetio svih predivnih dijelova koje priroda na planini nudi. Obožavam sve vezano uz to mjesto.

Prelazim preko otpalih grana, tlo ispod krutog lišća je smrznuto. Nema staze ni puteljaka koji bi označili kamo da krenem, samo staro udubljeno tlo na kojem je nekada bila željeznička pruga. Dijelovi šina prekriveni su mahovinom. Preskačem potočić, vidim lisicu kako izlazi iz svoje jazbine, ali vidjevši me, vrati unutra. Putovanje niz ovo brdo nije lako, trnoviti grmovi kupine i polegla stabla ometaju napredak. Na dnu se mali potok zamrznuo po rubovima. Gledam prema vrhu brda s kojeg sam se tek spustio i pitam se kako će proći povratak. Znam da će sljedeće brdo biti lakše, nema trnovitih staza, samo klizavog lišća.

Konačno na vrhu. Kakav pogled, veličanstven! Čujem samo otkucaje svog sata na ruci i poneko vučje zavijanje negdje daleko. Stižem i do trećeg potoka, koji je znatno veći od posljednjeg koji sam morao prijeći. Spuštanje prema potoku vodi me preko kamenja i strmih ivica, po kojima se još uvijek vidi malo snijega. U potoku je neka vrsta ledene ploče, dovoljne debljine da može izdržati mojih osamdeset kilograma… Nailazim na stari, stotinama godina star tunel. Zamišljam vlak koji je nekada vozio ovim tunelom, pretvaram se da ga čujem i osjećam tutnjavu. Posljednji put kad sam bio ovdje, nije bilo ovoliko zapušteno.

Sada mi već postaje hladno, ne mogu dugo ostati na ovom mjestu. Penjem se kroz duboki sloj lišća i preko stijena natrag do željezničkog korita. Cijelim putem moram se saginjati i provlačiti. Konačno na čistini. Na pravom sam putu, vidim ponovno lisičju rupu i staru prugu, zato sam siguran u to. Spuštanje je definitivno bilo lakše. Blizu sam ulaza u selo. U daljini vidim djeda raširenih ruku, kako me čeka…

Umoran idem spavati, sretan od ispunjenog dana na divnoj planini, razmišljam o pričama koje mi je djed pričao usput i tonem u san…

Anđelo Gogić, 4. B

Izvor fotografije: https://www.maxpixel.net/Coloring-Picture-Trees-Forest-Drawing-Nature-4938001