Volonterski klub Acta

Svako volontiranje doprinosi rješavanju potreba u našoj bližoj i široj zajednici

Iskustvo, učenje, upoznavanje novih prijatelja, pomoć u pronalasku posla, doprinos zajednici, kao i društvena osjetljivost, razvijanje vještina i sposobnosti, odgovornost, suradnja. Sve su to dobrobiti volontiranja kojima smo se i mi vodili kada smo 2019. godine pokrenuli volonterski program u Gimnaziji Nova Gradiška. Upoznavanje s idejom osnivanja Kluba od strane profesorice Ivane Barišić, podrška ravnateljice, djelatnika i učenika, razrada kurikuluma Kluba i volonterski klub uvršten je na sjednici Nastavničkog vijeća u Kurikulum Škole u kolovozu 2019. godine.

Čime se bavimo

Obilježavamo međunarodne dane, jačamo suradnju s lokalnom zajednicom, njegujemo vlastite projekte. Plakatima i videomaterijalima u našoj školi redovito obilježavamo Međunarodni dan volontera, Svjetski dan beskućnika, Svjetski dan zagrljaja, Dan bijelog štapa, Svetog Nikolu, Međunarodni dan žena (pod našom temom #ženaježenipodrška), Svjetski dan osoba s Down sindromom, Međunarodni dan obitelji.

Naši učenici sudjelovali su u manifestaciji Jesen u gradu održanoj u organizaciji roditelja polaznika Dječjeg vrtića Nova Gradiška, a u svrhu prikupljanja novčanih donacija za dječje vrtiće u našem Gradu. Pridružili smo se i akciji prikupljanja novčanih sredstava za pomoć potresom pogođenih područja i to za srednju školu u Glini.

Osluškivanje potreba najosjetljivijih skupina dovelo nas je do suradnje s Rekreacijskim centrom Iv u akciji prikupljanja darova za djecu iz doma u Lipiku. Naši učenici i djelatnici donirali su slatkiše, igračke, odjeću, a članovi Kluba pisali su i pisma te slali knjige s posvetom. Od osnivanja Kluba tradicionalno u našoj školi prikupljamo namirnice i odjeću akcijom Imaš jaknu viška. Akcije su to u kojima vrijedne donacije prosljeđujemo Hrvatskom Crvenom križu, a od 2021. godine Socijalnoj samoposluzi.

Što svako volontiranje donosi

Iskustvo nam je pokazalo da uvijek možemo dati svoj doprinos u rješavanju potreba u našoj bližoj i široj zajednici. Sudjelujemo idejom, okupljamo se i djelujemo. Rezultat je uvijek učenje i iskustvo, a time i pozitivan utjecaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, kao i na sav naš unutarnji Svijet.

Zahvaljujemo našim učenicima i djelatnicima što su uvijek dio ove naše Priče. Uz sve postojeće i nove izazove budimo aktivni i budimo i dalje optimistični – Zajedno!

članovi Kluba