Aktivnosti Godine čitanja u RH

Bogat program u Godini čitanja za ljubitelje knjiga

Prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja podržan je od strane Vlade Republike Hrvatske na sjednici 30. prosinca 2020. Cilj navedene godine je da se prenosi i nastani poruka „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” u svakom od nas. Kako bi se poboljšale navike čitanja među stanovnicima Republike Hrvatske provedene su razne aktivnosti na tu temu.

O programu

Ostvarenje programa je  mjera plana Nacionalne strategije poticanja čitanja usvojene 2017. godine, koja doprinosi razvoju kulture i čitanja te pripadnicima hrvatskog društva pruža čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. I sami znate da čitanje budi ono najbolje u nama, a kako bi se to ostvarilo kod većine ljudi, Godina čitanja 2021. pružila je razne aktivnosti čiji je fokus bio na širenju publike čitanja, i to svih generacija. Posebno su bili usredotočeni na djecu i mlade, književnike, predvoditelje, nakladnike, knjižare, knjižnice i druge, kao i na sve one iz drugih područja kulturnog stvaralaštva.

Medijski materijal za provođenje Godine čitanja

Kao medijski materijal za promociju Godine čitanja snimljeni su između ostalog videospotovi u kojima nam poznate hrvatske ličnosti progovaraju što ustvari za njih znači čitanje, dočaravaju drugima u kakav svijet bi i oni zašli s knjigom u ruci. Neki od njih kao što je Zvonimir Boban, poznati hrvatski nogometaš, navodi kako je svaka nova knjiga jedan novi susret sa samim sobom. Glumica Jelena Miholjević navodi kako čitanje na neki način određuje njen posao, njenu karijeru jer kroz čitanje uranja u tuđe svjetove koje treba i razumjeti pa i prenijeti to samoj publici. Robert Knjaz također navodi da su knjige bile okidač koje su ga potakle da se bavi televizijom. Poznata glazbenica Nika Turković ističe da čitanjem poezije pronalazi nove misli koje joj obogaćuju autorstvo.

Neke aktivnosti u sklopu Godine čitanja

Godina čitanja donijela je mnoštvo kreativnih aktivnosti, natječaja, projekata:

Objavljen je natječaj za najbolje knjižare u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK raspisuje prvi put Javni poziv za dodjelu najboljim knjižarama kako bi ih podržali u ovoj Godini čitanja.

Povodom Godine čitanja i 500. obljetnice prvog tiska „Judite” Marka Marulića objavljen je prijevod „Judite“ na suvremeni hrvatski jezik.

„Minuta za čitanje“ akcija je čitanja naglas u kojoj čitatelji snimaju sebe dok u jednoj minuti čitaju tekstove prema vlastitom izboru.

Interliber –  sajam knjiga na kojem je i ove godine posjetiteljima pružena bogata ponuda više od 230 izlagača iz 14 zemalja kao i sudjelovanje u raznim organiziranim programima.

U Godini čitanja više  od 2210 učenika iz 46 narodnih knjižnica te 213 osnovnih škola iz Hrvatske i iz Subotice sudjelovalo je na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Hrvatski zvukopis mobilna je aplikacija za slušanje kratkih priča hrvatskih autora. Aplikacija trenutno sadrži 73 kratke priče hrvatskih autora na hrvatskom i engleskom jeziku. Aktivirana je u gradovima Zagrebu, Splitu i New Yorku, a određene priče i na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Visu. Lokacijska mapa sa svim pričama nalazi se unutar aplikacije. Dovoljno je preuzeti mobilnu aplikaciju i uključiti geolokalizaciju.

Projekti započeti u Godini čitanja nastavit će se i u 2022. godini. Primjer je recimo program Rođeni za čitanje koji će na nacionalnoj razini iz pomoć roditelja i pedijatara promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima.

Festivali u Godini čitanja

Festivali i razni događaji su još više upotpunili Godinu čitanja i pružili ljudima mogućnost da prošire vidike u čitanju. Neki od književnih festivala koji se provode u Hrvatskoj su Goranovo proljeće, međunarodni književni festival Vrisak, Zagreb Book Festival, Festival europske kratke priče, Sa(n)jam knjige u Istri, Dani znanstvene fantastike – SferaKon, međunarodni festival stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con,  Nagrada Grigor Vitez (prva nagrada za dječju knjigu).  Književna karika/Lit link – međunarodni književni festival, Festival svjetske književnosti, Dani Ksavera Šandora Gjalskog, Galovićeva jesen.

Očito je da je Godina čitanja 2021. bila ispunjena zaista bogatim i kreativnim aktivnostima za koje vjerujemo da su pridonijele učvršćivanju i širenju čitateljske publike. Ostaje nam vidjeti hoće li slične aktivnosti planirane za 2022. biti jednako uspješne.

Više o Godini čitanja saznajte na stranici https://citaj.hr/

Marija Akmačić, 3. A

Izvor: https://citaj.hr/ (pristupljeno 15. 1. 2022.)

Izvor fotografije: https://citaj.hr/press/