„Queen“- međunarodni projekt nastave Glazbene umjetnosti

Don’t stop me now

Osnovna je ideja projekta poticanje stvaralaštva i kreativnosti, međusobna suradnja, razmjena primjera dobre prakse i umjetnički izričaj učenika i njihovih nastavnika.

Zanimljivo poigravanje pjesmama grupe Queen

Queen je naziv međunarodnog projekta koji će biti realiziran tijekom ove nastavne godine 2021./2022., a uključivat će učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola. Ovim projektom učenici će kroz različite aktivnosti putem IKT alata istražiti stvaralaštvo jedne od najvećih rock grupa XX. stoljeća, grupe Queen. Projekt je uključen u kurikulum redovne i fakultativne nastave Glazbene umjetnosti te izvannastavne aktivnosti vezane uz glazbu. Osnovna je ideja projekta poticanje stvaralaštva i kreativnosti, međusobna suradnja, razmjena primjera dobre prakse i umjetnički izričaj učenika i njihovih nastavnika.

Do sada su učenici su imali razne projektne zadatke:

Obilježili su 6.listopada, Svjetski dan zborskog pjevanja postavljanjem zborskih obrada pjesama grupe Queen u aplikaciju Padlet.

Sing with Freddie aktivnost je u kojoj su u interaktivnom alatu FreddieMeter učenici mogli usporediti glas s glasom Freddieja Mercuryja te rezultat objaviti u Padletu.

Učenici su napravili i lip dub pjesme Thank God it’s Christmas. Dakle, učenici su se snimali i glumili dok pjevaju. Tako su se pri pjevanju svi dobro i zabavili.

U sklopu projekta jedna od aktivnosti bila je i božićna GIF čestitka. Učenici su se fotografirali, a slike su bile božićne tematike. Naravno, i profesori su sudjelovali u ovoj aktivnosti.

Naša škola uz još 10 partnerskih škola

Autorice i nositeljice projekta su Darija Kivač, prof. mentor iz Gimnazije „Fran Galović“ iz Koprivnice i Kristina Vladušić, prof. mentor iz IX. gimnazije iz Zagreba.

Partnerske škole koje sudjeluju u eTwinning projektu su Gimnazija Sesvete,; Srednja škola „Sv. Trifun“, Aleksandrovac; Srednja škola Blace; Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Našice; III. gimnazija i XVI. gimnazija iz Zagreba; Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb; Gimnazija Livno te naša Gimnazija Nova Gradiška

Mentorica projekta iz naše škole, Danijela Šmuljić Matošević, iznimno je zadovoljna provedenim aktivnostima, kao i aktivnošću učenika uključenih u projekt.

Veselimo se novim aktivnostima i profesorici Šmuljić Matošević i njezinim učenicima (zboru u fakultativnoj nastavi i maturantima 4. B razreda) želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Na kraju donosimo poveznice na youtube snimke nekih od aktivnosti u sklopu ovoga projekta.

lip dub pjesme Thank God it’s Christmas:

https://www.youtube.com/watch?v=c7b-TsdgROY

božićna GIF čestitka:

https://www.youtube.com/watch?v=OiHwcwV-9M0

Ema Radat, 2. A

Izvor fotografije: https://www.vinylmeplease.com/blogs/magazine/best-queen-albums