Virtualno predavanje u 1. A povodom Dana hrvatskoga jezika

Dana 12. ožujka 2021. profesorica Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (središnje nacionalne ustanove za proučavanje hrvatskoga jezika), održala je virtualno predavanje o anglizmima  u hrvatskome jeziku. Predavanjem je željela nama učenicima bolje pojasniti što su to anglizmi, gdje se najviše upotrebljavaju te koliko često ih koristimo.

 

Predavanje je započelo tako što smo se svi spojili na poziv putem Zooma te smo pozdravili ostale razrede iz različitih škola koji su također sudjelovali na predavanju. Profesorica Hudeček predavanje je započela definicijom anglizama, riječi koje su u hrvatski jezik ušle iz engleskoga jezika. Također nam je prikazala anglizme koje koristimo svakodnevno, a za koje možda nismo ni znali da ih koristimo. Neki najčešći su kompjuter, upgrejdati, softver… Pokazala nam je i kako sve engleske riječi ne mogu biti prevedene na hrvatski jezik, kao npr. selfie (ima mnogo različitih te neobičnih prijevoda).  U nastavku saznali smo i za neke portale na kojima je moguće pronaći hrvatsku zamjenu za anglizme kao što je portal Bolje je hrvatski!

 

Ovo me predavanje potaknulo na to da manje koristim engleske riječi u svom govoru jer je naš hrvatski jezik dovoljno bogat i lijep te ga trebamo više upotrebljavati. Smatram da je predavanje bilo korisno jer smo naučili nešto novo o anglizmima koje svakodnevno koristimo. Svakako je bilo zanimljivo slušati nekog novog profesora te sudjelovati u predavanju zajedno s drugim razredima iz različitih škola.

Anja Kovačević, 1. A