Pogodi tko sam

‘Kako je Potjeh tražio istinu’ bajka je Ivane Brlić-Mažuranić o sukobu srca i razuma. Možete li prepoznati neke od likova iz bajke? Pročitajte tekst u nastavku.

 Ja znam recept za sreću

Moje ime je dobro poznato svima, jer dolazim kao svanuta zora – svjež, uvijek najljepši, mlad. Upravo tako! Najljepše sam momče u blistavom odijelu sa zlatnom kabanicom. Dolazim onima koji me zovu, pokazujem im svijet i govorim što im je činiti da budu sretni. Ako uspješno izvrše svoju dužnost i duša im ostane čista, dolaze u moje zlatne dvore na predivnu gozbu.

 Ja sam mislio da znam recept za sreću

Ja sam mali bijes, najmanji i najcrnji među bjesovima. Mene, baš mene, i dva druga bijesa gospodar Bjesomar poslao je da ometemo troje braće i riješimo se starca Vjesta.

Joj ne, ovo je noćna mora! Drugi bjesovi su uspjeli omesti braću, ali ja nisam uspio omesti Potjeha! Gospodar će biti toliko ljut!

…Gospodar je bio ljut. Rekao je da će mi, ako se ne riješim Potjeha, odrezati rogove. To zapravo i neće biti toliko teško, Potjeh je navodno otišao u šumu tražiti istinu, kao da se istina krije ispod nekog kamena ili nešto.

Eno ga Potjeh! Što je ovo? Potjeh nije toliko loš kakvim ga je Bjesomar opisao. Nikada nisam ovako nešto osjetio prema ljudskom biću… Da! Potjeh je umro! Moja misija je izvršena! Neću ostati bez rogova! Ali čekaj… To znači da se neće vratiti… Ne… Ne!

Tko su ova dva lika iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić?

Potjeh? Marun? Ljutiša? Potjehov bijes? Marunov bijes? Ljutišin bijes? Vjest? Svarožić? Bjesomar?

Patricija Grgić i Julija Vidošić, 1. A

Izvor fotografije: https://antikvarijat-bono.com/kategorije/knjige-za-djecu-i-mlade-lektira/kako-je-potjeh-trazio-istinu-2/