Križić-kružić

Dan se prekrio ružnom kapom na koju je nespretno našiven veo u ime mode. Veo je između pukotina mrežice osvjetljavao isprekidanu stazicu i propuštao taman toliko gostiju koliko je samostalno moglo doći do vrata.

Prostorija se ljuljala u dva velika vala usklađena s nekim dvodobnim remiksom dok se jedan lik kod stola za bilijar prenemagao ciljajući štapom iza leđa jer je uočio da je cura koju svakodnevno zove kurvom isto došla.

Na samom kraju drugog stola stoji tanka staklena podloga na silikonskim nožicama i označenih devet polja. Polja za križić-kružić. Paran broj čašica, od kojih su tri čašice na kojima je oslikan kružić i na pet križić, čeka pored. Na jednu čašu s križićem tušem za oči morao je biti nacrtan kružić jer ih je bilo manje. Netko mi je jednom rekao da pesimisti igraju s križićima. Ili se to podrazumijeva.

Vidi ih, kao mali odrasli ljudi. Na čelu stola je tip koji je dao sve od sebe da na svakom prstu ima po jedan prsten samo da pokaže svoju ženstvenu i jaku stranu. Dečko do njega, koji ne puši i ne podnosi dim cigarete, demonstrira kako može puhati dim u oblačićima nalik meduzama koje nestanu kad shvate da su na suhom. Nasred stola leže dvije otklopljene kutije pizze koje potpuno obuhvaćaju pažnju jedne cure. Ona se uvjerava da joj jedan komad valjda neće naštetiti dok joj je čaša punjena i prije nego ju je dobila priliku iskapiti kroz cijelu noć.

Dva su se para odvažila igrati križić-kružić s napunjenim čašicama. Kružići su bili bijele boje, a križići crne pa je crna žestica iznutra utopila križiće tako da se ne vide na van. Na čas je pesimizam zamalo nestao u 35% alkohola. Cura s crnom kosom i jednim dreadlockom odabrala je križić jer se već naučila biti jedan korak iza u životu, ali imati prvi korak u igri.

Još uvijek za istim stolom, jedna dobrica od cure ispričava se starijim likovima s izlikama da inače ne pije i da nije takva i moli ih da ne preispituju njezin karakter. Oni je i ne čuju.

Istovremeno, tri cure same sjede za prvim stolom besposlene jer je njihova najljepša članica upravo otišla do toaleta.

Partija se odvija brzo, cura s crnom kosom poteže brzo i velikim pokretima, najsličnije borbi jelen-buba što se može promatrati u ljudskom ponašanju. Dvije odlikaške propalice iz osnovne kače se nevidljivim rogovima dok se čašice pomno pozicioniraju. No nedovoljno pomno, što se vidi u lokvi žestice koja je već ljepljiva kao mišolovka na drvenom stolu. Kružić pokušava postaviti zamku, ali nije jedini igrač koji je išao na natjecanje iz matematike u osnovnoj. Zrak se ispod njihovih nogu rotira koordinirano s pokretima očiju po ploči. Svaki član pije po svoje dvije čašice. Od drugog poteza zna da je neriješeno, ali se cijelu igru nada da je drugačije.

Marta Žakić, 3. A

Izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/smoke-smoke-background-2721311/