Kako je nastala duga

Pročitajte jednu od priča nagrađenih na školskom natječaju za najbolju kratku priču 2020.

Jednom davno, još i prije postanka samog vremena, postojali su samo Zemlja i nebo. Na Zemlji nije bilo gotovo ničega, samo blato, ništa nije moglo rasti. Zbog toga su nastali Sunce i Kiša. Godinama su u miru surađivali, omogućavajući život na Zemlji, pomažući prirodi da raste, sve dok Sunce nije odlučilo da mu je dosta Kiše. Nitko nije volio Kišu. Kad god bi počelo kišiti, životinje bi se sakrile, no kad god bi bilo sunčano, životinje bi se izašle igrati i biljke bi se rascvjetale.

Sunce je bilo puno sebe, smatralo je da je bitnije od Kiše. Kiša je pak tvrdila da je i ona bitna. Tvrdila je da bez nje ne bi bilo života, da sve treba vodu. Zemlji je bilo dosta njihove prepirke pa se dosjetila načina na koji bi ju mogli riješiti. Dopustit će im obojima da vladaju godinu dana i tako vide tko je važniji.

Prvo je na redu bilo Sunce. U početku, sve se činilo savršeno, nije bilo kiše, što je značilo da se životinje više ne moraju skrivati, mogle su se igrati vani cijeli dan. No uskoro im je počela nedostajati Kiša. Bilo im je teško pronaći vodu jer se pretvorila u paru, a na Zemlju se nije mogla vratiti kroz Kišu. Sve su se biljke osušile jer nisu imale vode. Tako su nastale pustinje. Godina Sunčeve vladavine napokon je završila i Kiša je, nakon što je vidjela što se dogodilo Suncu, bila sigurna u svoju pobjedu.

I tada je započela godina Kiše i njezine vladavine. U početku, Kišu su svi radosno dočekali, mrzeći Sunce i sve što je učinilo. Životinje su napokon mogle pronaći vodu i biljke su napokon oživjele. No uskoro su se svi sjetili zašto nisu voljeli Kišu. Nisu mogli izlaziti van iz svojih skloništa a da se ne smoče. Jedine kojima se ovo sviđalo bile su gujavice. Ni biljke nisu mogle živjeti zbog previše vode i nedostatka Sunčeve svjetlosti. Uskoro je svima počelo nedostajati Sunce i njegov sjaj. Tako su nastala mora i močvare. Godina Kiše napokon je prošla.

I Sunce i Kiša naučili su svoju lekciju – da svatko ima neku ulogu, da je svatko jednako bitan. Nakon tog natjecanja sada se pravedno razmjenjuju za dobrobit prirode na Zemlji, a svaki put kad rade zajedno, na nebu se stvori duga kao simbol njihova mira.

Julija Vidošić, 1. A

Izvor fotografije: https://pixabay.com/illustrations/sun-cloud-rain-rainbow-rainy-sky-5632866/