Sraz nogometnih titana

Učenici vs. profesori

nog1

Cijenjeni gledatelji, dobar vam dan i srdačan pozdrav s komentatorske pozicije u novogradiškom Društvenom domu. Dobro došli na, slobodno možemo reći, spektakl trećeg dana proslave  100. godišnjice Gimnazije, dobro došli na nogometnu utakmicu učenika i profesora. U protekla dva dana uživali smo u raznim glumačkim, pjevačkim i ostalim umjetničkim sadržajima, a kako se velika proslava bliži kraju, učenici i profesori odlučili su je zaključiti na pravi način. Iako su se nećkali u početku, na utakmicu je pristao velik broj naših profesora  i vjerujem da ćemo uživati u onome što će nam ova utakmica pružiti. No, više o tome nakon himne. (Himna…) Bila je to himna Republike Hrvatske. Jedna promidžbena poruka pa se vraćamo na početak utakmice. (Reklama…)

Prvo poluvrijeme

Vraćamo se u pravo vrijeme da vam predstavim sastave. S obzirom da se igra 4 protiv 4, početnu četvorku učenika čine Škramić, Matošević, Lasković i Dukanović. Većinom su to učenici trećih i četvrtih razreda koji se nogometom aktivno bave i u slobodno vrijeme, a ima i onih koji su upisivali nastupe za nešto zvučnija klupska imena hrvatskog nogometa, ali o tome ćemo nešto kasnije. Na klupi je za početak najmlađi igrač, a to je mlada nada novogradiške „Sloge“ Marino Marjanović. Sastav profesora čine kapelan Roko Ivanović, zatim profesor biologije i kemije Josip Sokić, profesor fizike Zlatko Matijašević i profesor njemačkog jezika Sebastijan Petriković. Na klupi su još Kramberger, Vucić i Ruškan koje ćemo vjerujem vidjeti u nastavku. Utakmica će trajati 20 minuta, što bi značilo 10 minuta po poluvremenu, a ukoliko pobjednika ne budemo imali odmah nakon 20 minuta pucat će se penali. Sve je spremno i utakmica je ovoga trenutka počela. Sretno i neka bolji pobijede! Prvi posjed na utakmici imaju profesori, ali vrlo brzo je loptu izgubio Matijašević. Ostao sam vam dužan još informaciju o sudcu. Dakle, utakmicu sudi Mladen Šop, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji. Nadamo se da odlukama neće biti naklonjen svojim kolegama više nego to bude potrebno. Odmah tamo rade pritisak profesori, Matijašević uklizuje i evo pogotkaaaa…Evo pogotka, zabio je Roko Ivanović. 1:0 vode profesori u 27. SEKUNDI utakmice. Odmah su profesori napravili pritisak na zadnju liniju učenika, Matijašević je požrtvovno uklizao i poslužio našeg omiljenog kapelana, koji pogađa na prazan gol i dovodi profesore u vodstvo. Učenici se žale da je profesor Matijašević igrao rukom prilikom uklizavanja, ali Šop odmahuje rukom i utakmica se nastavlja. Dvojbena situacija, svakako će nam više o tome u emisiji nakon utakmice reći naše Oko sokolovo.

nog2

Aut za učenike izvodi Matošević. Lasković. Ponovno to uzima Matijašević, dolazi mu Ivanović u pomoć. Vratnica, nespretno su sada reagirali učenici u obrani, ali evo već kontranapada. Dukanović vuče, Matošević je na drugoj strani… I to je 1:1! Kakav početak! Dva pogotka u samo malo više od jedne minute igre. Nevjerojatno! Sada su profesori zaspali i Matošević je to kaznio. Profesori izvode loptu s centra i odmah puca Ivanović, ali ovoga puta to završava u bloku. Novi pritisak Ivanovića i evo novog gola! Ili ipak ne? Ipak ne, pokazuju i sudac Šop, ali i sam Roko Ivanović – bilo je igranja rukom i gol se poništava. I čujete sada ovaj veliki pljesak navijača za kapelana Ivanovića. Zaista jako lijep i fair play potez. Ovdje su to već izveli učenici, ali lopta ide pored gola. Inače kapelan Ivanović u jesenskom je dijelu sezone nosio dres „Poleta“ iz Adžamovaca, otuda i fizička spremnost, ali i borbenost koju pokazuje. Evo ga opet pritišće, Lasković ga izbacuje driblingom, ali tu je Sokić i evo novog pogotka! Ponovno griješe učenici, očigledno se profesorima isplati visoki pritisak koji rade od početka utakmice i evo ih u novom vodstvu. Lopta ponovno kreće s centra. Škramić, Dukanović pa ponovno Škramić. Pokušaj proigravanja kroz sredinu, ali profesori su tu čvrsti i izbacuju u aut. Lasković, novi pokušaj prema Škramiću, ali presijeca to sveprisutni kapelan Roko. Dukanović se izborio za loptu, ali ovoga puta izbacuje Petriković. Škramić kupi loptu ispred Sokića i Ivanovića. Uspio se izvući sada iz teške situacije mladi Škramić, inače igrač „Mladosti“ iz Cernika. Većinu dosadašnje karijere je pak proveo u „Slogi“, a igra i mali nogomet u ekipi „Rubikona“.

Lasković. Dobra lopta za Škramića, ali koncentriran je na vratima profesora Petriković. Sada se poigrava Petriković, pod pritiskom je i… uspio se ipak snaći. Sebastijan Petriković, jedan od rijetkih u profesorskoj ekipi koji se aktivno bavi nogometom, inače je vratar. Branio je za „Dragalić“ i prije nekoliko sezona s njima izborio promociju u viši rang i nakon toga prešao u „Dinamo“ iz Godinjaka. Očigledno je da nije samo dobar kao vratar već i kao igrač u polju. Matošević u međuvremenu lijepo prebacuje do Dukanovića, ali Dukanović je neprecizan. Škramićevu loptu presijeca Ivanović, vraća se Škramić i evo golaaa…Još jednom zabija Roko Ivanović nakon nespretne reakcije Škramića i sada je velikih 3:1. Tko bi se tome nadao uoči ove utakmice. Dribla, asistira, zabija, krade lopte, ma nezaustavljiv je danas Ivanović. Sasvim slučajno je upao u sastav jer on više nije profesor u Gimnaziji, ali s obzirom da često obilazi staro radno mjesto uspio je ući u ekipu i prometnuti se u glavnoga junaka susreta. Odmah idu naprijed profesori, Matijašević u prilici… ništaaa. Vratnica se ispriječila, profesor Matijašević ne pogađa prazan gol! Mogli su ovdje sada profesori rezultatski već zakucati učenike, ali nije bilo dovoljno koncentracije u završnici.U međuvremenu, Ivanović se otišao odmoriti, a umjesto njega ušao je Kramberger. Spetljali su se profesori, ali bit će njihova lopta. Sokić hrabro kreće naprijed, ali ga zaustavlja Škramić. Škramiiić i blok Petrikovića…Prolazi Lasković, ali neprecizan je i on. Novi dribling, kao da su izlaskom Ivanovića profesori izgubili na čvrstini, lopta na stranu i kakav peh za profesore! Autogol Branimira Krambergera, tek što je ušao u igru! U želji da presiječe pas, skrenuo je loptu u vlastiti gol. Hrabre ga pljeskom gledatelji, svakom se može dogoditi takva stvar. Izlazak Ivanovića očigledno je usporio profesore; učenici sada imaju dosta vremena to iskoristiti i izjednačiti. Škramić. Kramberger lijepo presijeca, ali se spetljao i ponovno izgubio loptu. Novi pokušaj učenika i joooj… skoro novi autogol Krambergera. Ne ide pa ne ide. Daje mu Ivanović uputu s klupe da ode u napad. Pokušavaju učenici sada što više napadati s te strane jer zasad su profesori ondje najslabiji. Sada lijep potez Laskovića, poslao je Petrikovića, kako bi se reklo, „po ćevape“. Ide nova kontra učenika. Škramić dodaje Laskoviću, Lasković vraća u sredinu i ništaaa… Vratio se Matijašević i sada spasio ovaj pokušaj. Profesor Matijašević nogomet igra rekreativno, ali nešto mu je izgleda ostalo iz mladih dana, kada je nastupao za lokalni klub – „Savu“ iz Mačkovca.

nog3

Kruže učenici, traže pukotinu u obrani, ali trenutno ju ne mogu naći. I evo ga, ovaj trenutak smo svi željno iščekivali. Uz ovacije cijele dvorane u igru ulaze Goran Ruškan i Josip Vucić! Predahnut će Kramberger i Matijašević. Porastao je broj grešaka profesora; nakon sjajnog početka sada su prisiljeni braniti se. Dukanović puca i pogađa blok. No, čini se da je to treći korner. Da, tako je, profesori ponovno nemaju sreće – prema starom pravilu „3 kornera = penal“,  učenici dobivaju priliku iz kaznenog udarca izjednačiti rezultat. Inače penal se ovdje puca s gola na gol, dakako bez vratara. Odgovornost preuzima Škramić. Škramiiiić…i Škramić je siguran. Odmah svira kraj prvog dijela Mladen Šop, dakle nakon prvih 10 minuta rezultat je 3:3. Profesori su bili fantastični u početku, ali nakon izlaska Ivanovića učenici su preuzeli inicijativu i u konačnici došli do zasluženog izjednačenja. To je to što se tiče prvog dijela ove utakmice; kratak odmor pa se vraćamo na nastavak.

Drugo poluvrijeme

nog4

Evo nas natrag, cijenjeni gledatelji, slikom ponovno u Društvenom domu u Novoj Gradiški. Za koji trenutak počet će 2. poluvrijeme utakmice učenika i profesora naše škole. Nakon prvih 10 minuta rezultat je 3:3. Dva gola za profesore zabio je Roko Ivanović, jedan je dodao Josip Sokić, dok su za učenike po jednom pogađali Matošević i Škramić te je jednom u vlastiti gol loptu gurnuo profesor Branimir Kramberger. Počelo je drugo poluvrijeme; profesori kreću u sastavu s početka utakmice, dakle: Petriković, Matijašević, Sokić i Ivanović. Kod učenika je došlo do jedne promjene. Marino Marjanović zamijenio je Emanuela Matoševića. Profesori su se obranili u prvom napadu. Matijašević lijepim pasom pronalazi Petrikovića, ali Petriković nije uspio iskontrolirati loptu. Spetljali su se učenici, Matijašević sada pokušava s gola na gol, ali nije prošlo. Većina profesora igra nogomet u slobodno vrijeme, barem rekreacijski, ali mora se priznati da se drže bolje od očekivanja. Sama činjenica da drže egal u utakmici protiv daleko mlađih i fizički spremnijih protivnika dokaz je da nisu ni oni još „za baciti“. Lijepo proigravanje za Sokića, ali ode to visoko, visoko preko gola. Propustio je Josip Sokić još jednom kazniti nepažnju u obrani svojih učenika. Poziva Ivanović suigrače da izađu više, da pokušaju složiti kontranapad, ali u ovim trenucima učenici imaju potpunu kontrolu nad loptom. Izvukli su se Sokić i Matijašević iz opasne situacije. Marjanović. Dukanović. Dukanović kroz trojicu, Dukanović i izborio je aut. Marjanović ipak vraća loptu profesorima jer je netko od njegovih, čini se, posljedni igrao loptom. Na kraju lavovska borba Dukanovića nije donijela ni taj aut. Marino je, kao što je spomenuto, član novogradiške „Sloge“. Izrazito talentiran dečko, što se može vidjeti i po tome što se kao učenik 1. razreda uspio probiti ispred starijih kolega i zaigrati u ovoj utakmici. Zamijenio je ovdje još jednog Slogaša, Emanuela Matoševića, koji je u posljednjih nekoliko godina igrao po velikim hrvatskim klubovima. Hrvatski Dragovoljac, Gorica, ali svakako najveći i najzvučniji od tih klubova je zagrebački Dinamo. Ozljeda koljena nakratko ga je odvojila od nogometa, ali i od Zagreba te će, dakle, od iduće polusezone ponovno braniti boje novogradiškog kluba.

Nižu se sada greške i s jedne i s druge strane, za sada su obje momčadi bez prave prilike u 2. poluvremenu; publika se zabavlja na svoj način. Evo šuta iz daljine…i evo pogotka! To je Alen Dukanović; učenici prvi puta vode u ovoj utakmici. Čim sam spomenuo da nema prilika, Dukanović poteže iz daljine i kroz šumu nogu lopta odlazi u gol. Četvrta minuta drugog poluvremena ili ukupno četrnaesta, kako vam je draže – rezultat je 4:3 za učenike i stvari, možemo reći, polako dolaze na svoje. Više ni Roku Ivanoviću ne ide kao u 1. poluvremenu, noge su sve teže, ali sada mora riskirati i još jače napasti. Naravno da je takva igra uvijek dvosjekli mač jer ako se previše otvore profesori, učenici će to vjerojatno iskoristiti kako bi ih do kraja dotukli, ali profesorima, osim tog rizika, ništa drugo ne preostaje. U žaru borbe sada je profesor Matijašević loptom slučajno napucao jednog gledatelja, no čini se kako je sve u redu. Odmah se ispričao Matijašević i gledatelj pokazuje da je sve u redu. Rezultat je, ponavljam, i dalje potpuno prihvatljiv za profesore,  u odnosu na očekivanja. Blokira Ivanović, lopta ide u korner. Je li moguće da je to opet treći? Da. Nažalost, za profesore, to je ponovno treći korner i novi kazneni udarac za učenike. Hoće li učenici staviti točku na i ili će pružiti profesorima još jednu priliku? Škramić to ponovno uzima. I još jednom je siguran… 5:3 je, mislim da možemo utakmicu smatrati gotovom. Učenici su se ipak pokazali sretnijima i spretnijima i ovdje mislim da, ako profesori ne izvedu čudo, možemo proglasiti njihovu pobjedu u ovom dvoboju. Ipak, pričekat ćemo kraj; već smo se toliko puta uvjerili da je nogomet nepredvidljiv sport, na kraju krajeva zbog toga ga i volimo. Pritišću opet profesori, kao na početku, no bojim se prekasno. Sokić vuče polukontru. Dugačak for si je dao, ali stigao je iskontrolirati loptu i izboriti aut. Ili ipak korner? Da,da. Pokazuje Mladen Šop da je to korner i evo malo sreće za profesore – ovoga puta oni će dobiti kazneni udarac. Prilika za profesore da zabiju utješni pogodak iz penala. Sokić je uzeo loptu, on je i izborio ovaj penal. Josip Sokić, pokušat će postići drugi pogodak. I uspio je Sokić! 5:4 je. Imaju još nešto vremena da pokušaju izjednačiti. Ali ne dopušta to sudac i svira odmah kraj ovoga susreta. Malo prije isteka vremena, odsvirao je kraj Mladen Šop i učenici su pobijedili.

Da vidimo što dogovara Šop s igračima. Ipak će biti penala. Ipak na kraju penali, za potvrdu pobjede učenika ili za utjehu profesorima. Imali ste priliku vidjeti kako se pucaju penali ovdje. S obzirom na to da ovo nije klasična malonogometna dvorana, puca se s gola na gol, bez vratara naravno. Nekima je to lakše, nekima teže, ali svakako ćemo se složiti da su penali čista lutrija; kako u velikom tako i u malom nogometu i da će ovdje veliku ulogu imati i faktor sreće.

Prvi će penal pucati učenici, točnije Ivan Škramić. Zabio je dva penala tijekom regularnog dijela. Hoće li treća ovoga puta biti nesreća? Hoće! Hoće! Promašio je Škramić na radost profesora. Najsretniji očigledno Sebastian Petriković, koji će izvesti prvi penal za profesore. Golman „Dinama“ iz Godinjaka, kao što sam spomenuo tijekom prijenosa. Pogodak! Mirno, sigurno, precizno, dovoljno za prednost od 1:0. Marino Marjanović. To je sljedeći izvođač kod učenika. Pokazuje mu sada sudac da mora još malo povući loptu nazad. Profesori ga žele zbuniti, ali ne da se Marino. 1:1. Roko Ivanović, strijelac dva pogotka u regularnom dijelu. Je li jednako dobar i u pucanju penala? Jest! Tik uz vratnicu prolazi lopta i profesori su ponovno u prednosti. Ali ne zadugo! Odmah to izvodi Emanuel Matošević i sigurno pogađa za 2:2. Loptu namješta Petriković, a treći penal profesora izvest će Zlatko Matijašević. I ništaaa… Vratnicu je pogodio! Sanjat će večeras vratnicu profesor Matijašević. Pogodio ju je u onoj prilici kada je mogao zabiti za 4:1, a ni ovoga puta nije imao više sreće. Loptu je kod učenika već namjestio Alen Dukanović. I pogodio! 3:2 vode učenici na penalima. Jednom kada su, u regularnom dijelu, došli do prednosti, nisu je više ispuštali. Da vidimo sada. Josip Sokić je idući. Zabio je jednom iz penala… I kakav gol! Definitivno najljepši potez ovog raspucavanja. Boris Lasković pucat će u 5. seriji za učenike. Je li možda vrijeme za novi promašaj? Daaa… Lasković postaje tragičar susreta i pruža priliku profesorima.  Tko će sada od njih biti hrabar i preuzeti odgovornost? Da, da; a tko drugi? Josip Vucić! U njegovim je rukama sudbina profesora. Podršku mu daje njegov 1. C, Vucić se križa… Vuciiiić…i promašaj! Produljit će se raspucavanje na barem još jednu seriju. Sada će zamijeniti redoslijed izvođenja, odnosno profesori će prvi pucati u 6. seriji. Branimir Kramberger! Imao je grešaka, ali sve će mu se oprostiti ako sada zabije. Kramberger zabija! Rutinski izvedeno! Učenika je samo pet, tako da šesti penal mora pucati netko tko je već pucao.To će biti Škramić. Promašio je u raspucavanju, ali dat će mu novu priliku suigrači. I bit će novi promašaj! Profesori su pobijedili! Pobjeda učenika u  regularnom dijelu, pobjeda profesora na penalima; ako zbrojimo sve, konačan je rezultat 8:8 i mislim da je pošteno reći da su ovdje i jedni i drugi pobijedili. Čekamo sada proglašenje igrača utakmice. Neki kažu Kramberger, ali da, da! Neće to biti Kramberger, nego Roko Ivanović. Definitivno je zaslužio ovu titulu Roko i uručuje mu sada prigodnu nagradu sudac Mladen Šop. Veliki pljesak cijele dvorane, uz koji ćemo se oprostiti od vas, cijenjeni gledatelji. Svakako ostanite uz naš program, slijedi prvo muška odbojkaška utakmica naših učenika i učenika Industrijsko-obrtničke škole, a na kraju sportskog dana naše će odbojkašice odmjeriti snage s vršnjakinjama iz Elektrotehničke i ekonomske škole. Do neke sljedeće utakmice učenika i profesora, srdačan pozdrav i doviđenja.

Marko Šupica, 3. B