Za čitanje u slobodno vrijeme

Pitaj Alicu (Dnevnik jedne narkomanke)

Pitaj Alicu (Dnevnik jedne narkomanke)

„Zvuči nevjerojatno da sam i prvi trip i taj posljednji zbog kojeg sam završila u ludnici uzela nesvjesno“, tvrdi anonimna autorica dnevnika koji Boston Globe preporuča tinejdžerima, ali i njihovim roditeljima kao kvalitetno iskustvo primjenjivo na današnje mlade ljude kako bi u što manjoj mjeri učili na svojim greškama te izvukli korist iz tuđih nezavidnih problema.

Klimavi temelji odrastanja

Petnaestogodišnja vlasnica dnevnika djevojka je ispunjena tinejdžerskom konfuzijom. Naizgled uživa u potpuno sređenom životu. Živi u skladnoj obitelji, odlična je u školi, pomaže ljudima u svojoj okolini, mašta o svojoj budućnosti… S druge strane, nema čvrsto izgrađene stavove o svojoj ulozi u društvu. U monolozima sa svojim najboljim prijateljem, dnevnikom, otkriva svoju nesigurnost na područjima odrastanja. Njezine klimave temelje bilo je i više nego lako srušiti, a sve se dogodilo neočekivano na jednome tulumu kada joj je u piće podmetnut LSD.

Početak burne agonije

Nakon jednoga doticaja s drogom, Alica više nije mogla prestati. Usput, zašto Alica? Autorica je za potrebe djela nazvana Alica prema usporedbi kolačića kojega Alica u zemlji čudesa pojede kako bi porasla s „kolačićem“ koji predstavlja drogu… S vremena na vrijeme uspjela je izdržati kraći period bez droge, no mogućnost za „odmah sam odlebdjela u drugu sferu, drugi svijet, drugo stanje“ osjećajem, bila je jača od želje za odupiranjem. Ne samo da je sebi dopuštala da polagano propada, već je i druge počela uvoditi u istu priču. Jednostavno rečeno, bila je magnet za loše društvo, a kada je shvatila što mora promijeniti, bilo je kasno. „Katkad mi se čini da je smrt jedini izlaz iz ove sobe.“

Odličan način za postići sreću?

Djevojka koja je napisala dnevnik umrla je tri tjedna nakon što je donijela odluku da više neće pisati dnevnik i tako postala dio statistike zajedno s ostalim mladim ljudima koji su umrli od predoziranja te godine. Ipak, ta statistika, koliko god bila morbidna, može koristiti kao primjer mladima danas. Zašto bi učili na svojima greškama, kada možemo na tuđima? Autorica je često zapisivala svoj doživljaj o uporabi droge.

Iako je često navodila pozitivne učinke te kako droga pridonosi njezinom boljem raspoloženju, iznosila je i negativnu stranu korištenja istoga. Često se dnevniku obraćala s idejom o prestanku uzimanja droge potkrijepivši negativnu stranu njezina djelovanja. Uz to, omamljena drogom radila je stvari kojih se poslije zgražala. Sve u svemu, na svojoj je koži uvidjela da joj takav način života dugoročno ne može priuštiti sreću, nego samo trenutni užitak čiju cijenu plaća dvostruko. Razmišljajući o svojoj ugroženosti, pomislila je na sve ostale tinejdžere koji se nalaze ili bi se mogli naći u sličnoj situaciji. Posjet „mirnijem i sigurnijem“ svijetu kojemu je pribjegavala pripisivala je nedovoljnoj posvećenosti mladim osobama te je konačnom odlukom o svome prestanku korištenja droge odlučila da će svoju budućnost uskladiti s potrebom za pomoći svima nesigurnim osobama koje posežu za lakšim, ali bolnijim sredstvima kako bi na neki način iskusili stanje nirvane. Upravo zbog takve savjesti, svakome tko pročita ovu knjigu, bit će bliža opasnost koju takva sredstva mogu uzrokovati, a posebna vrijednost djela se očituje u tome što je iskustvo istinito, bez cenzure ili hiperbole, a ne puka priča utemeljena na nagađanju. Iako se Alica nije vratila sa svoga putovanja onako kako je planirala, svojim je dnevnikom, odnosno drugim dijelom sebe koji još uvijek, ne samo da živi, nego izaziva gomilu emocija među čitateljima, dala izvrstan primjer iz prve ruke što čovjeka zasigurno neće dovesti do izvora sreće, barem ne trajnoga.

Ostali o dnevniku

„Čudesno djelo… dokument o zastrašujućim iskustvima.“ – NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

„Beskrajno uvjerljiva priča o odrastanju petnaestogodišnjakinje i njezinoj borbi s demonima ovisnosti.“ – GUARDIAN

„Uvjerljiv opis tinejdžerske konfuzije. Mala, ali moćna knjiga.“ – SCHOOL LIBRARY JOURNAL

Goran Terzić, 2. A