Let s Gavranom 2018.    

Gavran je poletio četvrti put u Novoj Gradiški

6b5911ff-a103-47f1-9675-84e050bdfc9c

29.11 u Novoj Gradiški održan je četvrti ”Let s Gavranom”, manifestacija koja je posvećena jednom od najpoznatijih pisaca svoga vremena, Miri Gavranu. Također, u sklopu te manifestacije organizirani su i brojni sadržaji koji žele naglasiti važnost čitanja i promicati pisanje. Jedan se smjestio u Gimnaziji Nova Gradiška.

Kratke crte o Miri Gavranu

54d3f61b-87ff-4391-b468-79fb64bf933a

Miro Gavran hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade te član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Njegova djela prevedena su na čak trideset osam jezika. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja, a najnovija je nagrada Hrvatskog glumišta 2018. godine – kazališni Oskar za najbolju predstavu u cjelini za mjuzikl „Byron“. U sklopu ovogodišnjeg „Leta s Gavranom“ Miro Gavran  je u Gimnaziji Nova Gradiška predstavio svoju novu knjigu „Odabrane komedije“. O knjizi su govorili dramaturginja Sanja Nikčević i sam autor. Odabrane ulomke iz Gavranovih komedija izvodili su glumci Mladena Gavran, Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran. U Gavranovu književnom opusu najčešće su teme manipulacija, umjetnost i ljubavni odnosi, istaknula je prof. Nikčević, naglasivši kako ih prelama u prošlosti i sadašnjosti, te u dramskom i komičnom obliku.

Najbolji gavranovci

468507f6-3750-4365-8ef3-277d2938ea74

U srijedu 28.11.2019. u Gimnaziji Nova Gradiška dodijeljene su nagrade za literarni natječaj „Let s „Gavranom te je predstavljena „Mala knjiga kratkih priča“ novogradiških gimnazijalaca.

Uvodnu riječ održala je ravnateljica Ljiljana Ptačnik, spomenuvši da je Miro Gavran bivši učenik ove škole i kako su neke scene iz njegovog filma snimljene upravo u učionici iz koje je on zakoračio kao mladi pisac. Riječ je preuzela Biljana Dakić, uvevši Miru Gavrana i nas u ono što slijedi. Naime, kao i prethodnih godina održan je natječaj pod nazivom „Let s Gavranom 2018“  u kojem su učenici srednjih škola pisali kratke priče koristeći Gavranove likove kao glavne likove svojih kratkih priča.

1dc204ca-4b98-4824-87b5-43a8c7acd901

Kao najbolje odabrane su kratke priče učenika srednjih škola Danijela Kulundžije, Eleonore Stipić, Marije Marijić, Lare Mikulić i Monike Madžar.

Također, gimnazijska  knjižničarka Matea Žilić predstavila je „Malu knjigu kratkih priča“ u kojoj se nalaze najbolje kratke priče sadašnjih i nekadašnjih novogradiških gimnazijalaca, a upravo prve dvije priče u knjizi u potpisu su Mire Gavrana.

Čitanje: da ili ne?

Miro Gavran počastio nas je nekim osobnim stavovima o čitanju i pisanju, ali i ističući znanstveni eksperiment vršen na učenicima srednjih i osnovnih škola. O čemu se radi? Dakle, odabrana je skupina učenika koja čita knjige i ona koja to ne radi. Praćeni su tijekom četiriju godina školovanja s time da se odnos prema čitanju nije promijenio u te četiri godine. Najbolje rezultate tijekom školovanja i pri upisu fakulteta postigli su učenici koji su čitali knjige. No i njihov vokabular bio je na razini zrele visokoobrazovane odrasle osobe. Ravnateljica Ptačnik program je privela kraju istaknuvši važnost štovanja i čuvanja hrvatskog jezika te zaželjevši sreću svim budućim gavranovcima. Do sljedećeg leta!

Leonora Barišić, 4. D