Maturantica Karla o vegetarijanstvu

  • 0

Maturantica Karla o vegetarijanstvu

Kako sam postala vegetarijanka

Karla

                Na svoju izjavu o tome kako sam vegetarijanka nerijetko čujem pitanja poput: „A što to zapravo znači?“ i „Što jedeš ti?“, uz pokoji osuđujući pogled. Riječi: „To nije zdravo!“ odzvanjaju mi glavom već dvije godine. Živa i zdrava donosim vam pregled svoga vegetarijanskog puta.

Presudna ljubav prema životinjama

Kao i mnogi drugi, vegetarijankom sam postala iz čiste ljubavi prema životinjama. Oduvijek okružena voljenim kućnim ljubimcima i domaćim životinjama, shvatila sam da želim promijeniti svoje prehrambene navike. Nije mi bilo teško naviknuti se. Imala sam osjećaj da je to nešto što moram napraviti i što će mi pomoći da napredujem kao osoba – pa je tako i bilo. Budući da mi je dotad meso bilo sastavni dio gotovo svakog obroka, uspjela sam sve članove obitelji i prijatelje začuditi takvom odlukom. Nisam dugo razmišljala o tome te sam već sljedećega dana započela s realizacijom. Kao i svakom roditelju, ni mojima nije bilo svejedno, ali kad su shvatili da sam ozbiljna u svom naumu, raspitali su se kod obiteljske liječnice i odlučili podržati me. Tako sam dobila i željenu podršku bake, brata i prijatelja.

Kako izgleda prehrana

Ne biste vjerovali, ali prehrana vegetarijanaca ne sastoji se isključivo od povrća. Vjerujem da je to većini ljudi prva asocijacija kao što je i meni bila – lagane salatice, mrkva i brokula. Iako volim gotovo sve povrće, često je sastavni dio mojih obroka tofu kao i sjemenke lana, kvinoje i chie. Jedini mi je problem jesti u restoranu, odnosno pronaći nešto što će mi odgovarati jer se na jelovniku ponekad ne nudi ništa vegetarijansko.

Često me pitaju dobijem li ikada potrebu vratiti stare navike i planiram li to u budućnosti. Nemam razloga vratiti se na staro, dobro se osjećam. Toliko je puno mogućnosti, kombinacija hrane i recepata koje još moram otkriti, da se pitam zašto nisam ranije počela.

Karla Lukačević, 4.c