Second hand shop i u našem gradu

  • 0

Second hand shop i u našem gradu

Placa, pjaca, buvljak

5. buvljak2

Jednog lijepog i idiličnog dana bilo nam je dosadno i baš smo se bojali da bi nam nešto moglo pokvariti prekrasno nedjeljno jutro, a onda se Jukić sjetio da odemo na buvljak. Cijelo dopodne proveli smo na pijaci jer tamo je prava ludnica. Kad jednom uđeš u buvljak postaješ dio njega, postaješ ovisan, živiš za nedjelju ujutro i svi ti ostali dani postaju manje važni, zapostaviš obitelj i prerastaš u žestokog kolekcionara.

Buvljak nije teško naći, samo slijediš putokaze (žamor cijukanja). Ispred tržnice na parkiralištu sve sami BMW-i, Mercedesi, Ferrariji, Jaguari i ostale manje vrijedne limuzine. Zašto? Odgovor je prilično jednostavan. Tu se skuplja čitava krema našeg grada, a bogami i okolice.
Mnogi misle da je buvljak samo okupljalište poluizgubljenih kronera. Al’ uopće nije. Kao dokaz tome sreli smo i našeg kolegu novinara Marinca, koji se pravio da je tamo na novinarskom zadatku, a ne u ulozi kupca. Budući da smo bili neiskusni u kupovini, Marinac nas je vješto podučavao kako se cjenkati i kako što jeftinije doći do dragocjenih rabljenih stvari. Taj stari laf!

A, da budemo iskreni, na buvljaku – od bakinih poderanih štrampli do sadomazohističkih spravica. Iz zaista megaširokog asortimana, neke stvari su nam jednostavno upale u oči. Izabrali smo najpotrebnije, koje svaki ugledan čovjek koji prati modu i želi biti IN mora imati (Jukić se zapalio za sado-mazo bič, a Romić za kutiju u koju stane 50 jaja).

Ovo su samo neke od njih – bič (50kn), autoznak (30kn), plastični čekić (20kn), sjekira (25, „dam ti ju ja za dvjast, dobro ju je imat pri ruci“), truba za bicikl (100kn), kubura (50kn), toster (100kn), sprava za vježbanje (350), kaciga (80), šarafciger (20), oklagija (10) te razne vrste mobitela (kartica vrijedi više od samoga mobitela). Nema što, za svačiji džep ponešto (ovo je AFORIZAM). Prava konkurencija Modi SIND. Stoga požurite, još malo pa nestalo.

Bili smo toliko opčinjeni stvarčicama da nismo ni primijetili da je došlo do fajrunta. Nismo htjeli napustiti dragi nam buvljak pa su prodavači udjeljivali cijevi i šarafe samo da odemo. Iz ljubavi prema buvljaku odlučili smo isprazniti svoje šupe, tavane i podrume te tako sljedeće nedjelje biti u ulozi prodavača. To preporučamo i vama želite li postati poduzetnik i ojačati trenutno stanje Nove Gradiške.
I tako naš buvljak jača ekonomiju našeg grada, samo što se trgovcima ne plaćaju doprinosi. Ma koga briga za to! Ni njihove firme nisu to radile. Buvljak, uz novootvoreno kino i sve prisutnije kladionice obogaćuju kulturnu ponudu našeg grada te tako polako, ali sigurno kročimo prema Zapadu.
Ma, buvljak je zakon.

Luka Nikiforov & Nikola Jukić feat. Matko Romić

svibanj 2001., broj 12