Intervju s kinooperaterom Nenadom Vukelićem

  • 0

Intervju s kinooperaterom Nenadom Vukelićem

Život iza filmskog platna

kino3

U našem gradu nedavno je obnovljeno gradsko kino s novom lokacijom u Domu kulture. Kino je od samog početka predstavljalo glavno mjesto društvenog života svih generacija. Svatko od nas voli film, a malo nas zapravo zna koliki se posao krije iza filmskog platna. Gospodin Nenad Vukelić radi kao kinooperater u gradskom kinu pa u nastavku pročitajte što kaže o svojem poslu.

Ljubav prema kinu od malih nogu

kino4

Kada i kako ste se odlučili baviti upravo ovim poslom?

Ovim poslom se bavim od svoje sedme godine. Prije je postojalo kino „Slavonija Nova Gradiška“ ondje su radili moj djed, zatim otac i onda ja. Kino „Slavonija“ je bilo najljepše kino u bivšoj Jugoslaviji, napravljeno je 1950. godine. Sve je radilo sve do rata, nakon kojeg je vlasnica zemljišta dobila kino natrag i tako smo ostali bez kina. Tada sam odlučio pitati gospodina Mišu Drlića, koji je bio tadašnji ravnatelj Doma kulture, mogu li prebaciti svu aparaturu ovdje. Tako smo radili sve do sada dok nije došla nova digitalna oprema.

Uživate li u svojem poslu i što vam daje poticaj za daljnji rad?

Da, stvarno uživam. Puštanje filma je isto kao i čitanje knjige, svaki film je jedna priča. Oduševljen sam što za ove najmlađe, posebno za djecu, subotom imamo dječji film od 10 sati i mogu reći da svake subote imamo sve više i više posjeta. Sve što puštamo su novi i hit filmovi koji se puštaju i u Cinestaru u Zagrebu, Splitu, Osijeku.

Svaki film je jedna priča

kino2

Možete li ukratko objasniti kako funkcionira puštanje filma?

Imamo novu digitalnu opremu, to je sad novo i u svim ostalim kinima. Ona radi na principu da film dobijemo na hard-disku veličin od 5 do 6 gigabajta. Nekoliko dana ranije dođe film koji skidamo jedno 2 do 3 sata i toga dana kada se prikazuje film dobijemo ključ koji vrijedi za taj dan kada se pušta film. Koliko dugo traje film, toliko dugo traje i taj ključ. Slika je odlična, sve ide digitalno; to je tehnika DCP, platno je veličin 6 x 4 m, zvuk je fenomenalan, ima 6 kanala, pojačala su centar wuped, lijevi i desni. to su pojačala po 700 vata i sasvim su dovoljni za ovu dvoranu.

Jesu li potrebne velike pripreme prije montiranja i puštanja filma?

Nije, sve je to sad lagano u odnosu na prije kako je bilo kad je film bio težak po 30, 40 kilograma. Morala su se praviti dva projektora prelaziti s jednog na drugi i svaki se morao hladiti. Ovo je sad sasvim nešto drugo, modernije i puno jednostavnije.

Film ne bi bio film bez publike

kino1

Koliki je interes publike za filmove u kinu?

Imamo dosta posjeta i zadovoljni smo, ali sve ovisi o filmu koji se prikazuje. Sada radimo na tome da se po gradu postave izlozi pred škole i javne ustanove tako da se sve više publike zainteresira za neki film. Imamo i Facebook stranicu gdje se isto tako može vidjeti kada je na rasporedu koji film.

Koji filmovi privuku najviše publike?

Pa mogu reći da horor filmovi imaju najviše posjeta, ne znam zašto baš ta vrsta filma, ali oni se posjećuju najviše i publika je uglavnom mlada.

Za kraj, postoji li nešto što biste poručili posjetiteljima kina?

Da idu što češće u kino, jer film nije film bez publike koja ga gleda i to je sasvim jedan drugi osjećaj od gledanja filma kod kuće, ovdje se čovjek opusti u društvu i u smijehu. U današnje vrijeme svi smo se povukli u kuće što zbog financijske situacije, što zbog nedostatka volje, ali film je definitivno bolje gledati u kinu jer to je u svakom slučaju bolji doživljaj.

kino6

Zahvaljujem gospodinu Vukeliću na zanimljivom razgovoru i nadam se da će ovo naše gradsko kino s vremenom privući sve više i više posjetitelja i ljubitelja kvalitetnog filma. Dodala bih na kraju i to da je redoviti posjetitelj kina naš profesor fizike Goran Ruškan koji ne propušta praktički ni jedan film. Slijedimo njegov primjer i pohrlimo u naše kino!

Arijana Josipović, 3. B