Utječe li učenje njemačkog jezika na trend iseljavanja

  • 0

Utječe li učenje njemačkog jezika na trend iseljavanja

Njemački više nije jezik samo gastarbajtera

njemacki-jezik

Njemački jezik pripada grupi zapadnogermanskih jezika te spada među svjetske jezike. Njime govori 90 milijuna ljudi u 38 država svijeta. Njemački se kao strani jezik uči u čitavom nizu zemalja, a u Europi je poslije engleskog najrašireniji.

”Der Kopf ist nach Sprache bekannt.”
Svi smo se barem jednom susreli s njemačkim jezikom, no nismo tome pridavali veliku važnost sve dok njemački jezik nismo dobili kao obavezan predmet u osnovnoj i/ili srednjoj školi. Gledano iz kuta ”višeg obrazovanja”  to je iznimna prednost budućim generacijama jer će se lakše snalaziti, imati širi vidokrug i veće mogućnosti za napredovanje. No gledano pak s demografske strane znači li to odlazak obitelji u Njemačku, odnosno manjak stanovništva?

sprechen
Gospodarska kriza dala prednost širenju njemačkog jezika
Mogućnosti za napredovanje u bilo kojem obrazovnom području su nam lako dostupne,no zadnjih godina velika je potražnja za školama stranih jezika ‘gdje se uči pojedini strani jezik ili ga se poboljšava. U 21. stoljeću jezik igra veliku ulogu. Napretkom hi-tech industrije morao je nastati univerzalan jezik kojim  bi se koristili ljudi širom svijeta, a to je engleski. No, lošom gospodarskom situacijom pojedinih država (manjkom radnih mjesta) došlo je do širenja drugog najzastupljenijeg jezika u Europi, njemačkog jezika.

NJEMAČKI JEZ_

Obavezna olakšica
Zasigurno je da uvelike pomaže što su djeca i mladi u stalnom kontaktu s njemačkim jezikom te to obiteljima olakšava odlazak iz države jer ne strahuju hoće li im djeca usvojiti jezik i koliko će im trebati da krenu u školu. Ali i da niste nikada bili u kontaktu s njemačkim jezikom, preseljenjem u Njemačku pružaju vam se razni tečajevi za učenje njemačkog jezika po vrlo niskim cijenama. Ako smatrate da vaša djeca nisu spremna za pohađanje njemačkih škola, prvih nekoliko mjeseci možete ih upisati u hrvatske škole dok ne steknu iskustvo i spremnost na komunikaciju sa svojim vršnjacima (na njemačkom). Za dobivanje radnog mjesta u većini sektora vam je potrebno osnovno znanje njemačkog jezika.

Njemački-jezik-e1

Napuštanje države ne mora nužno značiti odricanje materinskog jezika
Svi smo mi veoma vezani za svoju domovinu, jezik, obitelj i ne možemo to tek tako zaboraviti. Nitko se ne može osjećati sto posto svojim ako živi u inozemstvu. Stoga odlazak u inozemstvo gotovo nikada ne znači zaboravljanje svojih korijena, svoje himne ili svog jezika. Možda je ovo teško stanje u državi i manjak radnih mjesta doveo do toga da smatramo  da je učenje njemačkog jezika usko povezano s odlaskom Hrvata u Njemačku, ali prisutnost njemačkoga gospodarstva u Hrvatskoj u stalnom je porastu, a s dobrim znanjem njemačkog jezika, i u Hrvatskoj se mogu naći atraktivna radna mjesta. Usto, sve više radnih mjesta zahtijeva barem osnovno znanje njemačkog jezika. Dakle, učenje njemačkog jezika ne trebamo gledati s prijezirom ili osjećati nelagodu spram njega jer to ne mora nužno značiti napuštanje svega što je vezano uz našu domovinu.
Leonora Barišić, 3. D