Najluđi dan u godini

  • 0

Najluđi dan u godini

Rubrika:Iz drugog kuta

A kamo ćeš ti za Novu?

nova godina ponoć sat

Bliži se ono najljepše doba, doba praštanja, darivanja, novih odluka, početaka, ali i onog nama tinejdžerima najtežeg pitanja: ”A kamo ćeš ti za Novu?”

Veći mi – veća očekivanja

Nikako ne smatram da naš grad nema nekolicinu mjesta za izaći, slaviti rođendane, no ipak kao da je pomalo zakazao u pružanju mjesta za doček Nove godine. Dok smo bili još mali ovo nas pitanje nikada nije mučilo, doživljaj nam je bio pucati petarde do 21:00 sat i onda gledati Mrak film (koji god dio bio na TV-u) ili neki od ludo zabavnih filmova da ubijemo vrijeme do 23:30 gdje nastaje strka u kući, svi se oblače u najljepšu odjeću iako ju nitko neće vidjeti jer je vani -100°C i moraš jaknu zakopčati do nosa, tata i djed poskrivećki nose petarde jer ih ti voliš i onda se svi zaputimo na Trg gdje gledamo veličanstveni vatromet od 5 minuta (maksimalno). To je bila naša savršena  Nova godina. No, veći mi – veća očekivanja. Sada nam naravno ovo svakako nije savršena Nova godina već samo lijepa uspomena. U našim godinam već na početku 11.mjeseca čim vidiš prvu ponudu za ”spektakularan doček Nove godine uz najbolje hitove, domaću klopu i besplatno konzumiranje pića” počinješ u izlozima gledati najljepše haljine, odijela, cipele, ponude za povoljnu frizuru i šminku te radiš računicu kao da si završio Ekonomski fakultet. Problem je to kad si pod, kako moja mama kaže :”MOJIM KROVOM!”, pa moraš imati dobre argumente te iznimnu hrabrost da joj priopćiš da ti točno za mjesec i 20 dana mora dati 500 kuna kako bi ti proslavila Novu godinu. Ali najveći problem je kada ne znaš gdje ćeš slaviti jer se tvoje društvo ne može dogovoriti ili nema više mjesta tamo gdje ste planirali. A što onda? Možeš samo sjest’ i plakat’.

Kakva je ponuda?

Na raspolaganju su nam kafići gdje boravimo svaki utorak kada imamo 6 sati u školi i svaku subotu prije odlaska u klub, zatim ti isti klubovi gdje smo svaki vikend i na kraju zabava u Hotelu „Kralj Tomislav“.

No tamo će pretpostavljam biti stariji ljudi jer svira Tamburaški sastav „Merak“, a mi mladi nismo baš u tom ”điru”. Doček se organizira i u Alienu (gdje je sve popunjeno još od početka 12. mjeseca). Gledajući sve dobre i loše strane kafića, smatram da je on solidno mjesto za doček  Nove godine, no ponude nisu najbolje jer je ulaz 70 kuna, a dobivamo samo plate s narescima i piće si sami plaćamo, to je ipak prevelik trošak našim roditeljima jer je piće jedino zapravo skupo. Od klubova je jedino prihvatljiv New York jer ima razumnu ponudu, ali što s onima koji ne slušaju vrstu glazbe kakvu puštaju ondje i neće uživati u dočeku?

Možda upoznaš buduću svekrvu, djevojku/dečka ili pak bakinu prijateljicu iz osnovne

Smatram da bi svaki kafić, noćni klub i restoran trebao napraviti svojevrsnu ponudu za mlade i starije jer je sebično gledati od nas tinejdžera kako smo samo mi zakinuti, a još je gore onima od 26+ godina  jer njima nije ugodno ni s onima koji imaju djecu i unuke ili malo stariju djecu, a ni s nama koji smo od njih mlađi gotovo cijelo  desetljeće.

Na kraju mogu samo reći da se nadam da niste dobili poruku nekog ”znatiželjnika” koji je još prije mjesec dana rezervirao mjesto sa svojom ekipom i tako vama oduzeo mjesto jer ste baš tamo vi htjeli slaviti doček Nove godine: ”E, a kamo ti ono ideš za Novu?”

Leonora Barišić, 3. D