1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

  • 0

1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Rubrika:Kulkultura

Do 2030. želimo nulu novih zaraženih, kao i diskriminiranih

stop-aids-2012

HIV se ne prenosi rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem; korištenjem javnih WC-a, korištenjem istog pribora za jelo. Od početka epidemije preminulo je 35 milijuna ljudi.

Osnovne informacije o HIV-u i AIDS-u

HIV je virus koji uzrokuje AIDS (sidu). Ime je dobio po nazivu ,,virus humane imunodeficijencije“ i spada u skupinu retrovirusa. Ulaskom u organizam napada T-limfocite (vrstu bijelih krvnih zrnaca).

Skraćenica AIDS označava ,,sindrom stečene imunodeficijencije“. To je neizlječiva, smrtonosna bolest.  Prenosi se tijekom nezaštićenog spolnog odnosa, krvlju,  u trudnoći, tijekom poroda i dojenja s majke na dijete. U visokorizičnu skupinu ubrajaju se promiskuitetne osobe (koje ne koriste zaštitu), intravenozni narkomani te osobe koje su u životu već imale spolno prenosivu bolest (HPV, sifilis, gonoreju).

World-AIDS-Day-2012_1

Simptomi se pojavljuju u 30-50% zaraženih osoba, a to su noćno znojenje, glavobolja, mršavljenje, povišena tjelesna temperatura (simptomi slični mononukleozi).

HIV SE NE PRENOSI rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem; korištenjem javnih WC-a, korištenjem istog pribora za jelo.

Svakih 17 sekundi  nova zaraza

Na početku epidemije, 80-ih godina dvadesetog stoljeća, AIDS je bila ,,bolest bijelih homoseksualaca“ iz središnjeg društvenog sloja u SAD-u i zapadnoj Europi.

dal

U to vrijeme djelotvoran lijek još nije postojao ili se tek razvijao. Nešto više o tome možete saznati ako pogledate izvrstan film ,,Dallas Buyers Club“ u čijem je središtu zbivanja srednjovječni Amerikanac, zaražen HIV-om, koji pokušava pomoći ljudima preprodajom lijekova iz Meksika.

Prema podacima UNAIDS-a (Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS), od početka epidemije preminulo je 35 milijuna ljudi, a svakih 17 sekundi jedna se osoba zarazi HIV-om. U Africi je još uvijek najveći broj novih slučajeva zaraze HIV-om – prosječno dvije trećine svih slučajeva (36,7 milijuna).  No, uz Afriku sve veći problem predstavljaju visokorazvijene države, primjerice SAD. Zbog visokog životnog standarda sve je više ovisnika o narkoticima i onih koji su promiskuitetni što pogoduje širenju HIV-a. Američka filmska i televizijska zvijezda, Charlie Sheen, jedan je od zaraženih. Pije četiri tablete dnevno koje sprječavaju razvijanje AIDS-a.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. godine je:  ,,Dosegnuti nulu – Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula smrti povezanih s AIDS-om.

Katarina Marić, 4. A