O znaku od kojega ne možemo pobjeći u svakodnevnom virtualnom životu

  • 0

O znaku od kojega ne možemo pobjeći u svakodnevnom virtualnom životu

Rubrika:Kulkultura

#mojživotjehashtag

1345670003960_1052660

Što je hashtag

S hashtagom ste se sigurno već susreli na brojnim društvenim mrežama. U početku on je mnogima predstavljao problem jer nisu znali kako se njime točno koristiti. Definicija samog hashtaga nije komplicirana. Hashtag je bilo koja riječ koja ispred sebe ima oznaku # te na taj način predstavlja određeni pojam koji se može pretraživati, točnije na društvenim mrežama vodi do svih poruka koje u sebi sadrže taj hashtag. No ne postaju svi hashtagovi popularni. Da bi stekao popularnost hashtag mora koristiti velik broj ljudi. Važno je znati i da u hashtagu ne možete koristiti razmak između više riječi koje koristite, osim toga u hashtagovima ne može biti točaka, uskličnika, upitnika i drugih znakova. Također nije bitno pišete li velikim ili malim slovima jer je već zapamćeno.

10pylm

Povijest hashtaga

too-many-hashtags

Hashtag se na društvenim mrežama prvi puta pojavio na Twitteru 2007. godine kao novi način grupiranja poruka. Svoje veće širenje doživio je 2009. godine kada je Twitter dodao linkove na sve hashtagove te omogućio njihovo pretraživanje. Također, od 2010. na naslovnoj stranici Twittera mogu se pratiti i “Trending Topics”, najpopularnije teme o kojima se tvita pod hashtagovima. Nakon popularizacije hashtaga on se pojavio i na Facebooku, Pinterestu ,Tumblru, Instagramu i ostalim društvenim platformama. Zbog svoje velike popularnosti u svijetu hashtag je dodan u Oxfordov engleski rječnik u lipnju 2014.

Hashtag se pokazao kao odlično sredstvo informiranja tijekom kriznih situacija jer se poruke brzo šire i može ih pratiti svatko tko želi sudjelovati. Primjeri su događanja, krize i prirodne katastrofe. Npr.: #OccupyWallStreet, #HurricaneSandy, #Syria te #RoadtoParis.

Koristite li i vi hashtag?

Nicoll Arlavi, 4. A