Moj bicikl

  • 0

Moj bicikl

Rubrika:Zvonjelice

U nastavku pročitajte kratku priču Željka Ćelepirovića nagrađenu na Natječaju za najbolju kratku priču Gimnazije Nova Gradiška u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

Ah, kakav sam samo bicikl nekad imao.

Bio je to sjajni, svjetlucavi, plavo-žuti Rog Joma, rekao bih najljepši u cijelom susjedstvu. Ali kako lud je to bicikl bio. Sav nemiran, neposlušan, užasno tvrdoglav. Pa juri, pa se trza, pa skače, pa se propne i onda nerijetko i odjuri niz cestu, ali bez mene. I učio ja njega da se više ne propinje, da ne udara o rubnik ceste, da me ne zbacuje na bok i da prestane usporavati kad nas naganja susjedov pas. Posebno sam ga dugo učio, nekad čak i šibom, da mi prestane lancem jesti nogavice hlača jer sam tolike već hlače uništio. Uživao je u brzini skrenuti s ceste pa nas strmoglaviti na dno nekog kanala ili u neku bodljikavu živicu.

Nerijetko me i sabotirao pred curama kad sam pokušavao pokazati svoje vještine i kada sam htio pokazati kakav sam frajer zapravo. Moji laktovi i koljena izubijani i izguljeni, moja odjeća poderana, a moj ponos ozbiljno narušen. Pa kada ga nakon cijelog dana jurnjave i poskakivanja po susjedstvu utjeram u garažu, kada umorno i pospano nasloni guvernal na zid, oprostim mu sve što je učinio taj dan. Nestane sva bol i sramota.

Ah, kakav sam samo bicikl nekad imao.

Željko Ćelepirović, 4. C