Predavanje o poduzetništvu

  • 0

Predavanje o poduzetništvu

Rubrika:Kulkultura

Gimnazijalci = buduće poduzetničke face

Poduzetništvo4

U sklopu Informacijskog centra Europe Direct Nova Gradiška našim učenicima  su dvije mlade ekonomistice – Mirta Anjoš i Sandra Petrović – prikazale poduzetništvo kao mogući životni odabir te ukazale na važnost razvijanja poduzetničkog obrazovanja, kao i na potrebitost poduzetništva kao redovnog predmeta u srednjim školama. Predavanje je održano 20. 11. 2017. u sklopu Politike i gospodarstva u 4. A.

Zanimljivo predavanje, kviz i nagrade

Poduzetništvo3

U zanimljivom predavanju prikazale su koliku pažnju pojedina zemlja članica Europske unije pridaje poduzetništvu (Hrvatska, dakako, malčice kaska), a zatim i nekoliko intrigantnih primjera uspješnih poduzetnika s naših prostora – Cookie factory, Rimac automobili, klupe Steora i stol Modulos.
Učenike su motivirale i simpatičnim kvizom vezanim uz zanimljivosti o poduzetništvu, a pobjednike su nagradile i prikladnim nagradama – kišobranima, USB lampicama, blokovima, kemijskim olovkama, balonima i privjescima.

Potreba uvođenja poduzetništva u sve srednje škole

Priupitali smo djevojke koliko su se tijekom svog studija ekonomije susretale s pojmom poduzetništva:
Naravno da je na studiju ekonomije poduzetništvo bilo prožeto u sklopu brojnih kolegija, njegove osnove i njegove alternacije, ali nažalost, u srednjim školama poduzetništvo se rijetko viđa kao predmet, i to tek na inicijativu pojedine škole.

Poduzetništvo2

Također su nam odgovorile i koliko su se pripremale za predavanje, osim toga i koliko su zadovoljne njegovim ishodom:

S obzirom na to da smo ovo predavanje već držali u srednjim školama, priprema nije bila dugotrajna. Sve je proteklo izvrsno! Zadovoljne smo aktivnošću učenika, svi su lijepo sudjelovali. Nadamo se da je i njima bilo odlično kao i nama.

Svakako, djevojke su uspjele sve prisutne potaknuti na dodatna promišljanja o životnim odabirima i opcijama, a ujedno i na dodatna istraživanja o mogućnostima koje nam pruža Europska unija.

Podsjetimo: u našoj školi od ove godine postoji i izborna nastava Poduzetništvo koja za cilj ima probuditi u gimnazijalcima poduzetnički, kreativni duh, smisao za stvaranje svog proizvoda, također i upoznati ga s funkcionalnošću tržišta. Izbornu nastavu predaje profesorica Sanja Šimić, a učenici su i više nego zadovoljni.

Poduzetništvo1

Karlo Szabo, 4. A