Studiranje na stranom jeziku u Hrvatskoj ili u inozemstvu

  • 0

Studiranje na stranom jeziku u Hrvatskoj ili u inozemstvu

Tko ne riskira, ne profitira

student1

Nakon ulaska Hrvatske u EU, stranih studenata na sveučilištima ne manjka. Ipak, riječ je pretežno o razmjenama koje traju semestar ili dva, dok je stranaca koji se odlučuju odslušati cijeli studij u Hrvatskoj vrlo malo. No,isto se ne može reći i za odjek hrvatskih studenata u inozemstvu.

Jednaka prava za sve

Sveučilišne školarine u Europskoj uniji razlikuju se od države do države – u nekima je visoko obrazovanje besplatno, a u nekima je poprilično skupo. Financijska pomoć u obliku stipendija, potpora i zajmova također ovisi o različitim kriterijima. Međutim, studenti iz jedne zemlje članice koji žele studirati u drugoj imaju jednaka prava i nisu dužni plaćati višu školarinu te imaju pravo na iste stipendije za pokrivanje troškova školarine kao i državljani te države. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju omogućio je našim studentima ravnopravno obrazovanje u svim ostalim zemljama članicama.

student2

Studiranje u Hrvatskoj na stranom jeziku
Uvođenjem studija na stranom jeziku u Hrvatskoj fakulteti se također priključuju rastućem broju medicinskih, ekonomskih te drugih fakulteta u Srednjoj i Istočnoj Europi koji godinama nude mogućnost studiranja na engleskom jeziku, čime prate suvremene trendove visokoškolskog obrazovanja. Studij na stranom jeziku predstavlja doprinos reformi školstva, prilagođavanju standardima EU-a i uklapanju u europsku edukacijsku obitelj. Istraživanjem fakulteta naišla sam na studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i jedini takav studij u Hrvatskoj koji se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku. Zasada ga pohađa 147 studenata,a od koordinatorice BDiB-a (Bachelor Degree in Busines) Maje Mažar doznajemo da je među njima tek petero stranaca pa obzirom na njihov zanemariv broj zaista ne možemo govoriti o nekakvim trendovima. Je li razlog tomu što godina studija košta pet prosječnih plaća, odnosno da studij po godini košta 28.000 kuna?

student3

Veliko riskiranje ili siguran posao
Dio javnih fakulteta studentima nudi upis pojedinih kolegija na engleskom jeziku, što u pravilu ne naplaćuju, za razliku od upisa studija na engleskom. Njih Ministarstvo znanosti ne financira, što znači da studenti upisuju studije na engleskom o svom trošku. Školarina je različita, a nerijetko doseže cijenu privatnoga studija od 30-ak tisuća kuna godišnje. Prof. Zoran Valić, voditelj studija na engleskome jeziku, istaknuo je kako je program pregledala i odobrila Europska komisija kako bi svi studenti bez problema mogli dobiti dozvole za rad u bilo kojoj zemlji Europske unije te SAD-u i Kanadi.

Visoko obrazovanje u inozemstvu

student4
Prednosti studiranja u inozemstvu su neizmjerne. Izbor sveučilišta i studijskih programa je velik, koriste se različite metode istraživanja, a predavači dolaze sa svih strana svijeta. Na taj način šire se vidici, otvaraju se mogućnosti za izazove, upoznaju se nove kulture, uče se i usavršavaju jezici, stječu se prijatelji iz cijeloga svijeta i dobiva se izuzetno i jedinstveno iskustvo. Velika prednost je to što je studiranje u nekim zemljama potpuno besplatno, kao što su Švedska, Finska, Francuska, Austrija, Norveška te Danska i Njemačka.

Tourists in France

Pozitivne reakcije Hrvata na strane studije
Hrvatskim studentima Danska je jedna od poželjnijih zemalja za studiranje u inozemstvu. Budući da Kraljevina Danska plaća svim studentima iz Europske unije studij, našim studentima je studiranje na prestižnim fakultetima u Danskoj potpuno besplatno, no troškovi života su vrlo visoki pa je vrlo vjerojatno da će, ako nemaju osiguranu stipendiju, morati uz studij i raditi. Ipak se isplati, kažu naši studenti. U odnosu na studiranje na hrvatskom jeziku, studiranje na engleskom je teže jer se dobiva puno informacija na stranom jeziku, kao i individualnih i timskih zadataka, što zahtijeva kontinuirano učenje. Osnovna razlika u odnosu na studiranje u Hrvatskoj je u tome što fakultet pomaže praktički u svim sferama, od rješavanja papirologije za život, smještaja, pa čak i u pronalasku posla. Pozitivne reakcije dolaze i iz Njemačke,gdje je naglasak na međukulturalnoj komunikaciji. Naime,studenti na Tehničkom sveučilištu Ilmenau idu na seminare gdje se upoznaju s njemačkom kulturom. Osim cjelokupnog studija provedenog u Njemačkoj, postoje i razne kratkoročne studijske razmjene, poput Erasmusa – programa akademske mobilnosti za studente. Razmjena u okviru programa kao što je Erasmus daje studentima uvid u strani obrazovni sustav, ali i kulturne razlike u odnosu na Hrvatsku.

Odvažnošću do uspjeha

Zasigurno je teško odvojiti se od sigurnosti roditeljskog doma i otići studirati u drugu državu, no koliko je teško, toliko je i isplativo. Studiranje na stranom jeziku pomaže u socijaliziranju, usavršavanju stranog jezika i osamostaljivanju. Međutim, moderniziranjem hrvatskog školstva s vremenom smo dobili mogućnosti da uz stipendije i studiranje na stranom jeziku u Hrvatskoj bude izvedivo.
Leonora Barišić, 3. D