Ironija u različitosti

  • 0

Ironija u različitosti

Rubrika:Zvonjelice

U nastavku pročitajte kratku priču Gorana Terzića nagrađenu na Natječaju za najbolju kratku priču Gimnazije Nova Gradiška u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

U centru međusobnog neslaganja, puno bliže nego što mislimo, na Zemlji, postojala su dva čovjeka različitog načina razmišljanja. Ni jedan nije učinio ništa pogrešno, samo su čvrsto zastupali životni put koji su smatrali najboljim za sebe, odabrali su zanimanje. Tako je jedan odlučio postati automehaničar, a drugi liječnik. Naravno, obojica su imali predrasude prema odabiru svog prijatelja, ali nisu ni slutili koliko su pogriješili ne razmišljajući o različitosti među ljudskim osobnostima. Ubrzo su nesuglasice popraćene nadimcima, poput lijenčine ili propalice, označile kraj njihova prijateljstva. Međutim, svijet ne može biti toliko velik koliko ga mi možemo učiniti malim ne nadajući se tome.

Nakon nekoliko godina, automehaničar se teško ozlijedio na poslu. Ne očekujući, iznenađeno i posramljeno pogleda u liječnika, svog starog prijatelja koji ga je sada pregledao. Bez riječi, liječnik je obavio svoj posao, ponosno. Ironično, ali slučajnosti mogu imati dva dijela. Jednom prilikom, liječnikov automobil se pokvario, a osoba koju je sreo pri dolasku u radionicu bio je njegov stari prijatelj. Ovaj put je automehaničar obavio svoj dio posla, pokazavši svoje vještine. Kasnije su, imajući u vidu oba susreta, obojica shvatila bit različitosti. Koliko god želimo biti najbolji, neovisni o drugima, ne možemo. Ipak, priča se iznova ponavlja.

Goran Terzić, 1. A