Dobrodošli u Zvono!

  • 0

Dobrodošli u Zvono!

Dragi čitatelji,

dopustite da vas uvedem u svijet Zvona, internetskog lista Gimnazije Nova Gradiška.

LeonoraBarisic

Pozitivna energija, kreativnost i zajedništvo

Na početnoj stranici Zvona nalaze se 3 fotografije kojima smo tematski htjeli predstaviti ideje vodilje naše škole, pa tako i novinarske skupine. Fotografije smo odabrali na natječaju u kojem su sudjelovali svi učenici naše škole. One poručuju da nas u stvaranju pokreće pozitivna energija, što je najbitnije za kvalitetno novinarsko stvaralaštvo.

Naglasak je i na kreativnosti, prikazanoj u vidu fotografije školskog zida koji su učenici za vrijeme mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta “You on my mind” koja se u Gimnaziji Nova Gradiška održala od 9. do 13. listopada 2017. oslikali natpisom “Različitost veseli – varietas delectat”. Glavno značenje ovog zida je promoviranje tolerancije, hrabrosti, zajedništva i različitosti koje mogu opstati zajedno.

Treća fotografija veselih nožica simbolizira zajedništvo, tj. dobri duh naše škole – skupinu mladih i talentiranih ljudi koji zajedno mogu sve.

Tim trima fotografijama htjeli smo prikazati naše ideje vodilje: pozitivnu energiju, kreativnost i zajedništvo.

Ispod naslovne fotografije nalaze se informacije o nama – koja je ideja i cilj našeg rada – u današnjem vremenu brzog protoka informacija željeli smo vam što prije pokazati što se događa u našoj školi (jer Zvono funkcionira kao internetski portal – kad se nešto novo dogodi, mi o tome odmah izvještavamo).

Ispod toga nalazi se fotogalerija gdje možete vidjeti fotografski dokumentirane uspomene s nama važnih događaja kao što je npr. obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti kojem se svake godine predano posvećujemo.

Zadnji dio naše stranice posvećen je njezinom najvažnijem sadržaju – tekstovima koje objavljujemo, a dizajn naše stranice omogućuje neprestano kretanje tekstova što povezujemo s našim neprestanim novinarskim „kretanjem“ i pisanjem.

U podnožju stranice nalazi se poveznica za našu stranicu na Facebooku.

O čemu pišemo

Na vrhu stranice nalazi se ono najbitnije – novinarske rubrike koje prikazuju život naše škole.

Rubrika U školi i oko škole sadrži tekstove o zanimljivostima u našoj školi i u našem gradu.

O putovanjima naših učenika možete čitati u rubrici Putovanja.

Tu je i rubrika Kulkultura u kojoj pišemo o kulturnim događajima ili aktualnim društvenim temama koje plijene našu pozornost.

Multimedijalni kutak pokriva područje glazbe, filma, televizije. Pogledajte i poslušajte učeničke videouratke i radijske emisije.

U Recenzijama možete čitati kritičke prikaze i osvrte glazbenih albuma, filmova i serija koje naši učenici gledaju i slušaju te koncerata i predstava koje su posjetili.

Iz drugog kuta zapravo nije rubrika, nego kolumna. Kolumna je stalna rubrika koju piše jedan novinar, u ovom slučaju ja. Pišem o temama koje zanimaju nas srednjoškolce kao što su škola i slobodno vrijeme.

Rubrika Tema broja obrađuje neke pojave koje su nama posebno zanimljive. Ove školske godine pozabavili smo se važnosti učenja jezika u današnjem društvu.

U rubrici Zvonjelice predstavljamo književne tekstove naših učenika. Naziv zvonjelice starohrvatska je riječ za sonete, a potječe od talijanske riječi suonare, što znači zvoniti. Taj naziv je specifičan za našu književnosti, a i ima u korijenu riječ zvono pa smo je zato izabrali za naziv naše književne rubrike.

Naša osobna novinarska iskaznica nalazi se u rubrici Impresum. Kao što vidite, nema nas mnogo, ali radimo kao da nas ima dvostruko više. Atmosfera na našim novinarskim sastancima pozitivna je i opuštajuća i bili bismo veoma sretni kada bi se naš broj povećao jer bi onda sve bilo još pozitivnije.

Na kraju, arhivu nekih starijih tekstova potražite u desnom bočnom izborniku.

Pišite nam

Na kraju ću ponoviti da naša novinarska ekipa piše o onome što nas, učenike zanima. Zato sve što stvaramo, stvaramo s osmijehom na licu jer želimo pokazati kakvim zanimljivim životom živi naša škola. A najsretniji bismo bili kada bismo naše novinarsko stvaralaštvo, kao i našu novinarsku ekipu, još više proširili, stoga pozivamo sve učenike da nam se pridruže ili da nam pišu na zvonogima@gmail.com.

Glavna urednica Zvona

Leonora Barišić