Dobrodošli u Zvono!

  • 0

Dobrodošli u Zvono!

Dragi čitatelji,

dopustite da vas uvedem u svijet Zvona, internetskog lista Gimnazije Nova Gradiška.

LeonoraBarisic

Pozitivna energija, kreativnost i zajedništvo

Na početnoj stranici Zvona nalaze se 3 fotografije kojima smo tematski htjeli predstaviti ideje vodilje naše škole, pa tako i novinarske skupine. Fotografije smo odabrali na natječaju u kojem su sudjelovali svi učenici naše škole. One poručuju da nas u stvaranju pokreće pozitivna energija, što je najbitnije za kvalitetno novinarsko stvaralaštvo.

Naglasak je i na kreativnosti, prikazanoj u vidu fotografije školskog zida koji krasi natpis “Različitost veseli – varietas delectat”. Glavno značenje ovog zida je promoviranje tolerancije, hrabrosti, zajedništva i različitosti koje mogu opstati zajedno.

Treća fotografija veselih nožica simbolizira zajedništvo, tj. dobri duh naše škole – skupinu mladih i talentiranih ljudi koji zajedno mogu sve.

Tim trima fotografijama htjeli smo prikazati naše ideje vodilje: pozitivnu energiju, kreativnost i zajedništvo.

Ispod naslovne fotografije nalaze se informacije o nama – koja je ideja i cilj našeg rada – u današnjem vremenu brzog protoka informacija željeli smo vam što prije pokazati što se događa u našoj školi (jer Zvono funkcionira kao internetski portal – kad se nešto novo dogodi, mi o tome odmah izvještavamo).

Ispod toga nalazi se fotogalerija gdje možete vidjeti fotografski dokumentirane uspomene s nama važnih događaja kao što je npr. obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti kojem se svake godine predano posvećujemo.

Zadnji dio naše stranice posvećen je njezinom najvažnijem sadržaju – tekstovima koje objavljujemo, a dizajn naše stranice omogućuje neprestano kretanje tekstova što povezujemo s našim neprestanim novinarskim „kretanjem“ i pisanjem.

O čemu pišemo

Na vrhu stranice nalazi se ono najbitnije – novinarske rubrike koje prikazuju život naše škole.

Rubrika U školi i oko škole sadrži tekstove o zanimljivostima u našoj školi i u našem gradu.

O putovanjima naših učenika možete čitati u rubrici Putovanja.

Tu je i rubrika Kulkultura u kojoj pišemo o kulturnim događajima ili aktualnim društvenim temama koje plijene našu pozornost.

Multimedijalni kutak pokriva područje glazbe, filma, televizije. Pogledajte i poslušajte učeničke videouratke i radijske emisije.

Rubrika Tema broja obrađuje neke pojave koje su nama posebno zanimljive. Ove školske godine donosimo pregled tekstova iz “starih” Zvona čime želimo simbolično pridonijeti obilježavanju 100 g. naše škole jer novinarski umovi zasigurno predstavljaju duh škole.

U rubrici Zvonjelice predstavljamo književne tekstove naših učenika. Naziv zvonjelice starohrvatska je riječ za sonete, a potječe od talijanske riječi suonare, što znači zvoniti. Taj naziv je specifičan za našu književnosti, a i ima u korijenu riječ zvono pa smo je zato izabrali za naziv naše književne rubrike.

Naša osobna novinarska iskaznica nalazi se u rubrici Impresum. Kao što vidite, nema nas mnogo, ali radimo kao da nas ima dvostruko više. Atmosfera na našim novinarskim sastancima pozitivna je i opuštajuća i bili bismo veoma sretni kada bi se naš broj povećao jer bi onda sve bilo još pozitivnije.

Na kraju, arhivu nekih starijih tekstova potražite u desnom bočnom izborniku.

Pišite nam

Na kraju ću ponoviti da naša novinarska ekipa piše o onome što nas, učenike zanima. Zato sve što stvaramo, stvaramo s osmijehom na licu jer želimo pokazati kakvim zanimljivim životom živi naša škola. A najsretniji bismo bili kada bismo naše novinarsko stvaralaštvo, kao i našu novinarsku ekipu, još više proširili, stoga pozivamo sve učenike da nam se pridruže ili da nam pišu na zvonogima@gmail.com.

Glavna urednica Zvona

Leonora Barišić