Mali – veliki snovi

  • 0

Mali – veliki snovi

Rubrika:Zvonjelice

Vrijeme je za zreliji pogled na svijet

guide-to-natural-sunscreen-880x587_2048x.progressive

Materijalizam trebamo zamijeniti malim stvarima koje nas čine sretnima jer nam velike stvari daju samo privid sreće. Pravu, istinsku sreću možemo iskusiti samo ako počnemo živjeti punim plućima.

Nesanica i razmišljanje

Prije nekoliko dana nisam mogla zaspati. Nadala sam se da će moja nesanica brzo nestati, no moja neželjena gošća odlučila je ostati još neko vrijeme. San me jednostavno nije htio posjetiti. Tako sam počela razmišljati o životu.

Dječji snovi

Prošlost, sadašnjost i budućnost isprepletale su se u mom umu. Razna pitanja pojavljivala su se nenajavljena i od mene očekivala spremne odgovore. Jesam li mogla što napraviti bolje? Jesam li dovoljno dobra sestra, prijateljica, kći i unuka? Kakav će moj život biti kad odrastem? Zadnje pitanje svijetlilo je u mojoj glavi kao veliki znak za opasnost. Kao petogodišnja djevojčica sanjala sam kako ću jednog dana postati kraljevna i živjeti u velikom dvorcu. Mislila sam kako ću imati sluškinje i prekrasne haljine. Uistinu, to je bio moj san. Pomalo smiješno, sada kad se toga prisjetim.  No, moji snovi mijenjali su se i odrastali sa mnom. Kao desetogodišnjakinja maštala sam kako ću postati slavna pjevačica. Ironično, jer nemam nimalo pjevačkog dara. Mislila sam kako će se cijeli svijet vrtjeti oko mene. Kako sam samo bila u krivu! Ipak, što su više godine prolazile, tako su i moji nestvarni snovi odlazili s njima.

Shvatila sam da život nije bajka

Danas, kao petnaestogodišnjakinja, više ne sanjam o kraljevnama i pjevačicama. Maštam o životu punom sreće. Sanjam o pronalasku mira i same sebe. Shvatila sam da život nije bajka. Riječima jednog mog omiljenog pisca, Svijet nije tvornica koja ispunjava želje. I uistinu, bio je u pravu. Smatram da je ono savršenstvo kojem svi težimo precijenjeno. Zar je ono toliko bitno? Čovječanstvo se treba probuditi, i napokon, zamijeniti svoje velike snove malima. Mali snovi zapravo nisu mali. Skromni su, a skromnost je, po meni, jedna od najvažnijih osobina. Materijalizam trebamo zamijeniti malim stvarima koje nas čine sretnima jer nam velike stvari daju samo privid sreće. Pravu, istinsku sreću možemo iskusiti samo ako počnemo živjeti punim plućima.

Sanjajte skromno

Život je igra koju ne možemo izgubiti. U našoj maloj igri možemo varati, ali život je lukav, mogao bi nam vratiti istom mjerom. Snovi su neizbježni, stoga sanjajte skromno. Puno malih trenutaka sreće može stvoriti veliku osobu. Zapitajmo se što je uistinu malo, a što veliko.

Karla Kolić, 1. B