Ne odustaj, boji crtež

  • 0

Ne odustaj, boji crtež

Rubrika:Zvonjelice

download

Nedavno sam, čitajući jednu knjigu, naišao na nekoliko zanimljivih i dubokoumnih rečenica koje su mi se dugo vremena vrtjele po glavi. Budući da su imale više načina shvaćanja, pokušao sam doći do svog mišljenja o njima što me i potaknulo da napišem ovaj tekst. A još jedan razlog zbog kojeg ga pišem je taj što sam se sjetio da puno ljudi treba potaknuti na ostvarivanje snova…

Život postaje zanimljiv zbog mogućnosti da se ostvari san…

Kao slobodna i razumna bića imamo mnoštvo mogućnosti koje možemo ostvariti tijekom života. Zato imamo zadatak razmišljati kako bismo i čime htjeli „ukrasiti“ svoj život.

Da, ukrasiti…

Čim smo se rodili dobili smo crtež sebe, ali bez boje. Rastući, isprobavajući nove stvari, usavršavajući se u onome što volimo uvidjeli smo kako želimo bojati svoj crtež. Zapravo, proces bojanja traje dugo. Koliko god živimo, neprestano dobivamo nove razloge za napredovanje na mnogim područjima koja su tu, blizu nas, pred nosom, kako god… Samo ih treba vidjeti i zgrabiti, a i malo se potruditi oko njih. Zašto ne, kada se već nudi? (Ne podrazumijeva se buđenje, hrana, TV, Facebook, spavanje… Monotono je. Budi kreativan.) To ne bi trebao biti težak zadatak jer svaka osoba želi imati ispunjen život, stoga pokušaj što više boja nanijeti na taj crtež kako bi on mogao predstavljati onakvu osobu kakvu ti vidiš kad staneš pred ogledalo snova.

Ali:

 Jer znam da mogu imati sve, a ne želim to.

Kad vidimo u kojem se pravcu razvijati ili napredovati, mogu se pojaviti razni strahovi koji lako mogu zatamniti naš vid. Ponekad se osjećamo dosta nesigurno ili nespremno na neke promjene koje su normalna pojava u životu ljudi, samo mi to ne shvatimo kad je to potrebno. Uplašeni i izgubljeni u vrtlogu promjena i mogućnosti bježimo najkraćom i najlakšom cestom – u bijelu boju svog crteža.

 Hej, pa ne možeš ostavljati dijelove crteža bez boje, zar nisi naučio bojati?

Upravo tako. Moraš pokušati. Možda ćeš i pasti puno puta, ali ustat ćeš. Bacit ćeš taj crtež, uzeti ćeš novi. Nisi jedini koji može doživjeti neuspjeh. To je normalna pojava, ali ne možeš znati da nećeš uspjeti dok ne pokušaš. Pitaj ljude kojima vjeruješ kako su uspjeli u ostvarenju svojim snova i sigurno ćeš vidjeti da i njima nije sve išlo od ruke u prvom pokušaju. Uostalom, ne očekuj odmah savršenstvo, moraš uložiti trud. Pa izvoli.

 Ponekad je nemoguće zaustaviti rijeku života.

Naravno, ponekad ne ide sve po planu. Iako smo potpuno uvjereni da nešto možemo i cijelim srcem to želimo, moguće je da će to biti teško ostvariti zbog naših trenutnih okolnosti. Osjećaj da si vezan za trenutnu okolnost koja te sprječava u razvijanju može biti obeshrabrujuć. Kad sam prvi put počeo razmišljati o citatu gore, sjetio sam se sebe u brzoj rijeci u kojoj pokušavam plivati u suprotnom smjeru. Nisam pokušao u stvarnosti, ali razumijem takvu situaciju. No nije kraj svijeta. Također, i ovdje možemo biti optimistični. Okolnosti su promjenjive, danas su loše, sutra dobre. Ne znači ako trenutno nemamo mogućnosti za ostvarivanje sna, da ju nećemo imati sutra, za mjesec dana, nagodinu… Može dugo potrajati, ali treniraj strpljivost. U međuvremenu pronađi još neke zanimacije i vrijeme će proletjeti.

Ne odustaj nikad od svojih snova.

Zapravo, sve se vrti oko ovog citata, stoga taj citat smatram najsloženijim od svih gore navedenih iako je izrečen na jednostavan način. Vjerujem da svi dobro razumiju, stoga neću previše duljiti.

Pronađi, zgrabi, pokušaj, padni, budi strpljiv, ustani, ne odustaj!

Goran Terzić, 1. A