O potrebi učenja stranih jezika

  • 0

O potrebi učenja stranih jezika

Jezici u našoj školi iz učeničke perspektive

Jezici

Danas se na cijelom svijetu govori približno 7000 jezika. To sa sobom donosi određene probleme u komunikaciji. Ipak, učenje stranih jezika je itekako efikasno rješenje ovog problema, a današnjim školarcima (koji vrlo rano počinju učiti jezike) to nipošto nije nepoznata činjenica.

Zašto učiti strani jezik

Dokazano je da učenjem stranog jezika vježbamo mozak, lakše putujemo i upoznajemo nove ljude te se lakše prilagođavamo novom okruženju ukoliko se preselimo, lakše se koncentriramo, mijenjamo pogled na svijet… Okruženost stranim jezicima (filmovi, reklame, časopisi, serije, glazba…) pokazuje da je njihovo poznavanje svakodnevna potreba, a posebna važnost se ističe prilikom razgovora za posao – ako znamo koji jezik više, bolje za nas.

U našoj školi imamo priliku usavršavati, već nam poznate, jezike, ali i okušati se u onima koji su nam  nepoznati. Uz materinski, hrvatski jezik, imamo priliku učiti engleski, njemački, latinski te francuski i grčki jezik.

Zašto nam koriste gore nabrojani jezici

HRVATSKI JEZIK

Iako ga znamo govoriti, ne znači da ga ne trebamo usavršavati. Baš naprotiv, učenjem materinskog jezika svladavamo, ne tako zanemarive, prepreke u govoru. Kao djeca, postavljali smo banalna pitanja jer nismo znali što znače određene riječi. I sada, kad smatramo da imamo dovoljno velik obujam vokabulara, potkrade nam se tu i tamo poneka riječ čije značenje ne znamo. Zašto onda ne nastaviti proširivati svoj rječnik? Osim toga, hrvatski nas potiče na razmišljanje, posebno putem lektire, a daje nam i mogućnost izražavanja te se tako razvijamo u pozitivnom smjeru. Ali bitna je i gramatika. Znaš ono, htjeo ili htio? Đe ili gdje? Pedagogica ili pedagoginja? Nije li žalosno krivo koristiti svoj materinski jezik?

ENGLESKI I NJEMAČKI JEZIK

O njima nije potrebno puno reći jer su gotovo svi svjesni da su ovo, posebno engleski, najčešći jezici međunarodnog sporazumijevanja te zbog toga zauzimaju itekako važno mjesto obaveznih predmeta u našoj školi, ali vjerujem i da su većini učenika upravo to najdraži jezici.

LATINSKI JEZIK

Jezik koji učimo kao obavezan predmet dvije godine, iako su mnogi u dilemi zašto tzv. „mrtvi jezik“ i dalje moramo učiti. Latinski jezik je sredstvo koje nam prenosi temeljne, humanističke vrijednosti zapadne europske civilizacije. Hrvatska je puna tragova utjecaja kultura i civilizacija koje su se koristile latinskim jezikom. Učenjem latinskog vraćamo se svojim izvorima. Puno riječi kojima se danas koristimo poteklo je od latinskog. Bitno je naglasiti da učenjem ovog jezika razvijamo preciznost, točnost, logičko razmišljanje te lakše učimo suvremene jezike potekle od latinskoga. Prema tome, latinski nije samo učenje deklinacija i konjugacija, nego puno više. Također, učenicima koji se kasnije odluče baviti medicinom, zasigurno će koristiti znanje koje su stekli učeći ovaj jezik.

GRČKI I FRANCUSKI JEZIK

Ovo su jezici koje učenici naše škole mogu učiti od 2. razreda, budući da nisu obavezni, nego izborni. O njima ne mogu puno toga reći jer ih još nemam priliku učiti, ali vjerujem da su vrlo korisni. Posebno zanimljivim smatram učenje grčkog alfabeta, ali općenito gledajući, oba jezika čine mi se kao pravi izazov za svladavanje.

Meni se posebno sviđa španjolski jezik (kojeg nemamo priliku učiti u školi), ali uz ovaj bogati asortiman jezika, nema potrebe žaliti se.

Sada slijedi famozni ALI…

Conversation

Problemi/predrasude o učenju stranog jezika

1)            Teško je učiti strani jezik.

2)            Prekasno je da započnem s učenjem nečeg novog.

3)            Nisam talentiran/a za učenje jezika, ja to ne mogu.

4)            Nemoguće je naučiti strani jezik nisi živio na tom govornom području.

5)            Strah od komunikacije na stranom jeziku.

Tvrdnje su potpuno opravdane, ali ne i točne. Stoga ako ne pokušamo, nikada nećemo biti sigurni možemo li učiniti nešto. Strahovi su opravdani kad se susretnemo s nečim novim i nepoznatim, ali ne moramo im nužno pridavati ogromnu važnost. Imajmo samopouzdanja u sebe. Nema potrebe bojati se neuspjeha jer nismo znali ni tenisice vezati pa smo s vremenom naučili, a danas se tome smijemo. Sad nam preostaje samo uložiti trud i početi učiti. Ne ide preko noći, ali s vremenom je rezultat i više nego očit. Srećom, ništa ne moramo raditi na dosadan način. Iskoristiti ono što imamo na raspolaganju ne bi bila loša zamisao, što god to bilo. Moj prijedlog su aplikacije koje su nam danas nadohvat ruke.

Ovdje je jedna poveznica koji pobliže govori o besplatnim aplikacijama korisnima za učenje stranih jezika: https://www.gloria.hr/zivot/tehnologija/ovo-je-5-najboljih-besplatnih-aplikacija-za-ucenje-stranih-jezika/5105267/

Sretno s učenjem! I usput, ne zaboravi: Quot linguas calles, tot homines vales.

Goran Terzić, 1. A