Oslikavanje Sportsko-rekreacijskog centra „Ivo Petranović“

  • 0

Oslikavanje Sportsko-rekreacijskog centra „Ivo Petranović“

Mladi umjetnici uljepšavaju grad

Skate-park

Naši učenici oslikali su Sportsko-rekreacijski centar koji se sastoji od pješčanika i dječjeg igrališta, terena za street basket, pješčanog rukometnog/nogometnog terena, pješčanog odbojkaškog igrališta te skate-parka.

Potpuna sloboda – dobar poticaj za kreativnost

facebook.com/zagradkojivolim/

facebook.com/zagradkojivolim/

Petero gimnazijalaca – Vjekoslav Banovčić, Nicoll Arlavi, Patricia Petranović, Gita Dević i ja dobili smo priliku sudjelovati u oslikavanju Sportsko-rekreacijskog centra „Ivo Petranović“. Kada smo za to saznali, bili smo dosta uzbuđeni, ali i zbunjeni jer nismo znali što ćemo, s kime i kako raditi. Ubrzo nas je Vjeko dodao u grupu gdje su bili i ostali umjetnici koji sudjeluju u tome. Tamo smo dobili neke informacije o radovima. Početak je bio planiran za srijedu, 10.5., u 11 sati što nam je i odgovaralo jer je bilo za vrijeme nastave. Kada smo tamo došli, bili smo dosta uplašeni jer smo bili najmlađi i jedini bez akademskog likovnog obrazovanja. Ubrzo nas je Jelena Kovre, pod čijim je vodstvom organiziran projekt oslikavanja, uvela u sve i objasnila nam neke detalje. Dala nam je potpunu slobodu u radu pa smo razmišljali što bismo mogli prikazati na dijelu koji je bio predviđen za nas.

facebook.com/zagradkojivolim/

facebook.com/zagradkojivolim/

Iza završnog rezultata krije se mnogo detalja

Tijekom rada miješali smo boje što nam je bilo i više nego zabavno. Miješali smo ih u dosta velikim količinama u staklenim teglicama i svaki put bili smo fascinirani dobivenom bojom. Gita je predložila da nacrtamo odbojkašicu i rukometaša i tako naš zid posvetimo sportu, a moja je ideja bila da kao pozadina budu tamne svemirske boje. Krenuli smo na posao iako još nismo imali jasnu viziju našeg rada. Cijeli zid smo izmaljali tamnim bojama što nam je bilo neobično, ali i zabavno. Vjeko je za to vrijeme krenuo raditi na svom dijelu u skate-parku. Mi smo imali tu sreću da, za razliku od ostalih, budemo u hladu zaštićeni od jakog sunca i vrućine. Slijedilo je oslikavanje obrisa odbojkašice i rukometaša što je vjerojatno bio i najteži dio. To smo radili kredama kako bismo mogli izbrisati ako pogriješimo. Bilo je tu podosta popravljanja, zanovijetanja, ali i zabušavanja sve dok nismo oblike doveli do željene forme. Tada smo ih ispunili bijelom bojom, a tamnijim bojama napravili obrube. Primijetili smo da su ostali puno brži od nas što nas i nije baš ohrabrivalo pa nismo bili zadovoljni učinjenim. Kada smo se malo udaljili, sve nam je kao cjelina izgledalo puno bolje. Dobili smo i pohvale od drugih umjetnika za izvrsno obavljen posao.

Zadovoljni rezultatom

Treba naglasiti da su naši radovi bili popraćeni zvukovima bagera, strojeva i radnika koji su dovršavali terene tako da je bilo burno, glasno i napučeno. Idućeg dana došli smo u smanjenom sastavu dovršiti naš dio. Napravili smo lopte (što je bilo teže od očekivanog) i popravili neke pogrješke učinjene dan prije. Drugi koji su oslikavali ranije su završili pa smo Gita i ja ostali sami na gradilištu s radnicima. I oni su nam davali komplimente da smo napravili jako dobar posao. Iscrpljeni, ali zadovoljni napravili smo sve planirano. U petak je ostatak odradio i doradio sve što je još bilo potrebno te tako okončao radove. Bilo je odlično vidjeti sve te ilustracije na mjestima gdje je bio samo monotoni, blijedi zid. Na kraju smo izrazito zadovoljni i ponosni što smo sudjelovali u ovakvom projektu i nadamo se da će biti još sličnih u bliskoj budućnosti.

Matej Plavac, 4. A