DIGIGIRLZ ZAGREB 2017

  • 0

DIGIGIRLZ ZAGREB 2017

NA TRENUTAK ZAPOSLENICE U MICROSOFTU

images

”Možda nećete završiti u tehnologijama i IT-u, ali ako ne razumijete kako informatika radi i što tehnologija može za vas učiniti, ne možete biti u potpunosti kreativni.”

ŠTO JE ZAPRAVO ”DIGIGIRLZ”

U utorak 11. travnja 2017. godine na DigiGirlzu sudjelovale su  učenice drugih i trećih razreda naše škole.  Uz  Gimnaziju  Nova  Gradiška  pozvane  su  i gimnazije u Karlovcu, Ogulinu  te Novskoj.
Edukativni program DigiGirlz koji Microsoft diljem svijeta provodi s ciljem razbijanja mita da je karijera u IT-u namijenjena isključivo muškarcima te smanjivanja nesrazmjera među spolovima u IT-industriji. Uz to, u okviru programa DigiGirlz, Microsoft provodi i kampanju na društvenim mrežama, u kojoj između ostalog zaposlenice tvrtke Microsoft potiču mlade žene da stječu vještine i znanja potrebna u IT-sektoru te postanu uspješne tehnološke inovatorice.

SAMO BROJKE ILI NEŠTO VIŠE

womeninadria.com

womeninadria.com

Nakon uvodnih riječi i pozdrava predstavnika Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje naše učenice imale su priliku poslušati životne priče nekoliko najuspješnijih žena zaposlenih u Microsoftu u Hrvatskoj. Inspirativni  i motivirajući govori  naveli su nas na maštanje o nama kao zaposlenicama u Microsoftu. Za svaku od nas bilo je ponešto, jedna voli brojke, druga putovanja, treća programiranje… Naročito bih istaknula zajedništvo koje ta tvrtka ima, to je nešto najljepše. Nitko od njih nije bio prozvan radi svog razmišljanja, toga kako su dospjele na to radno mjesto, tko su im članovi obitelji, niti su zbog toga nagrađeni. Prezentacije su bile iznimno zanimljive i poučne s puno detalja. Svaka stranica priča svoju priču i tako nas sve više vuče u svijet  tehnologije. Izdvojila bih kako ne moramo svi ”imati žicu” za matematiku da bismo sjedili na jednom od mjesta u Microsoftu, društveni fakulteti su također zastupljeni.

POGLED U BUDUĆNOST

program_DigiGirlz-800x600

Završetkom uvodnog dijela uslijedio je ručak. Sve smo razrogačenih očiju i velikom brzinom pregledavale što se sve nalazi na stolu. Bilo je toliko ukusne hrane. Dugo nisam doživjela da je organizacija toliko dobra,ostala sam zadivljena. Nikome ništa nije nedostajalo, bilo je baš onako kako treba biti. Polako smo dovršavale i zadnje zalogaje slasnih specijaliteta te prelazile na 2.dio današnjem rasporeda –RADIONICE.

program_DigiGirlz6
Sa sigurnošću mogu reći, najočekivaniji dio dana. Za početak podijeljene smo u 3 grupe. Prva radionica  je bila o uporabi Office 365 alata, druga demonstracija Hololensa (naočala za proširenu stvarnost), a treća demonstracija C@N motion (Kinect) tehnologije.  Svaka grupa prisustvovala je svakoj radionici.  O Office 365 nitko od nas nije puno toga znao, no uz strpljive inovatorice naučile smo puno toga korisnoga. Složile smo se kako tu aplikaciju sigurno krećemo koristiti, može nam pomoći oko škole, a i zabavnog je karaktera. Na radionicama su nam govorili kako će ove aplikacije i uređaji izgledati u budućnosti te da će one biti vrlo korisne arhitektima, inženjerima i sličnim zanimanjima. Ovo su mi bila najbrža 3 sata ikada! Kako svemu dođe kraj, došao je i ovome. Da bi nam ovo ostalo još dugo u sjećanju dobile smo Microsoftove certifikate za uspješno sudjelovanje na događaju.
Zahvaljujemo Microsoftu na pozivu  i nadamo se budućnoj suradnji!
Leonora Barišić, 2. D