Debatni klub Gimnazije Nova Gradiška

  • 0

Debatni klub Gimnazije Nova Gradiška

I da i ne

debate

Naši debatanti sastaju se petkom kako bi vježbali i poboljšali svoje vještine. Iako često debatiraju jedni protiv drugih, zapravo nema nikakvog neprijateljstva među debatantima.

O nama

Debatni klub Gimnazije Nova Gradiška djeluje od prošle školske godine, no tek od ove je počeo s pravim radom. Klub vodi profesorica psihologije Koraljka Hausnet-Lasović. Naši debatanti su trenutno učenici viših razreda, no i učenici nižih razreda pokazuju interes za debatiranje. Iako debatni klub ne djeluje dugo, naši debatanti brzo uče i više su nego spremni pokazati svoje debatne vještine. Te vještine već su pokazali u njihovoj prvoj pravoj debati protiv ekipe iz Elektrotehničke i ekonomske škole gdje su odnijeli pobjedu. Ta pobjeda je bila velika motivacija za daljnje napredovanje naših debatanata, ali i za sudjelovanje u svim budućim debatama. Također, naši debatanti se nadaju dobrom uspjehu na nadolazećem debatnom natjecanju.

Što je debata?

Debata je strukturirana rasprava u kojoj se sukobljavaju dvije ekipe – afirmacija (vlada) i negacija (opozicija). Cilj svake ekipe jest obraniti ili osporiti unaprijed zadanu tezu. Ekipe se sastoje od 3 člana. Srednjoškolske debate gotovo uvijek su u WS formatu. WS format, tj. World School je mješavina parlamentarne debate i Karl Popper formata. Karl Popper format je format debate koji se koristi u osnovnim školama. Najveća razlika između WS i KP formata jest trajanje govora. Govori u KP formatu traju 6 minuta za prvog govornika i 5 minuta za drugog i trećeg govornika, dok u WS formatu govori traju 8 minuta. Također, KP format ima unakrsna ispitivanja nakon govora, a WS format ima pointove tokom govora. U 8 minuta koje su predviđene za govor govornik mora iznijeti argument i obraniti svoje stajalište.Govornici protivničke ekipe imaju pravo postaviti pointove, odnosno pitanja za vrijeme govora.

Ali prva i zadnja minuta su zaštićene, što znači da nema postavljanja pitanja. O tome koja ekipa je pobijedila odlučuju sudci. Najčešće su 3 sudca u debati, no može ih biti i više. Bitno je da je broj sudaca neparan kako ne bi došlo do izjednačenja bodova ekipa.

Teme u debatama

Teme u debatama se nazivaju tezama. Teze su raznovrsne i aktualne, no bliske učenicima. One se dijele na planske i vrijednosne. Razlika je u tome što planske pozivaju na akciju, a neplanske ne. Teme debata se često vežu uz aktualne događaje pa su nedavno povodom Mjeseca ovisnosti glavne teme naših debata bile „Treba zabraniti klađenje“ i „Maloljetnicima treba dozvoliti kupovinu alkoholnih proizvoda“. Kako naša gimnazija sudjeluje u Erasmus+ projektu, jedna od teza je bila „Je li opravdano sudjelovati u Erasmus+ projektima“.

Kako se debatira u debatnom kubu naše Gimnazije

Naši debatanti sastaju se petkom kako bi vježbali i poboljšali svoje vještine. Iako često debatiraju jedni protiv drugih, zapravo nema nikakvog neprijateljstva među debatantima. Naravno da postoji prijateljsko suparništvo, ali to ne utječe na odnose među debatantima. Uz pomoć profesorice debatanti imaju priliku razviti svoje debatne, ali i komunikacijske vještine. Nedavno je u našoj školi bio i seminar za debatante. Cilj seminara je bio unaprijediti vještine i vidjeti kako drugi debatni klubovi rade te kako zapravo funkcioniraju debate i debatna natjecanja. Ovaj seminar je bio priprema za nastojeće natjecanje na kojem očekujemo dobre rezultate.

Nicoll Arlavi, 3. A