Posjetili smo Udrugu gluhih i nagluhih

  • 0

Posjetili smo Udrugu gluhih i nagluhih

Rubrika:Kulkultura

Edukacijom i međusobnim prihvaćanjem senzibilizira se društvo

UGNG


Josip Bošnjak je tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nove Gradiške i svojim uspjehom smatra to što uspješno provodi zadane programe udruge te uspješno piše projekte na lokalnoj i europskoj razini. Iako je nagluha osoba, dobro govori, a u svom životu naišao je na brojne prepreke koje ga nisu obeshrabrile, već se protiv njih bori „rukama i nogama“.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška  godinama uspješno surađuje s predstavnicima lokalne vlasti, te je članica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, ujedno je i korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge. U razgovoru s Josipom Bošnjakom saznali smo što se sve radi u Udruzi.

Bogat rad Udruge

Josip Bošnjak, tajnik UGNG-a

Josip Bošnjak, tajnik UGNG-a

Kada ste osnovali Udrugu?
Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška djeluje od 15.12.2000. godine na području grada Nova Gradiška i okolnih općina, te je u tom periodu provela niz projekata.

Koliko članova broji?
Trenutno brojimo više od 115 članova, te smo aktivni na više razina – kao socijalno-humanitarna, kulturno-prosvjetna, te rekreativna organizacija civilnog društva. Naši članovi su sve osobe oštećena sluha, te roditelji gluhe/nagluhe djece. Najviše ima mlade populacije, od 1. godine pa sve do kasnije tinejdžerske dobi. 40% same Udruge čini populacija treće životne dobi.

Kakav je bio odaziv na početku?
Koliko se ja sjećam (tada ja nisam djelovao u Udruzi), bilo je petnaestak članova i to su bili voditelji gluhe djece zajedno s logopedinjom.

Je li Udruga osnovana iz vlastitog ili gradskog fonda?
Iz vlastitoga, zbog toga što su oni išli sami na svoju inicijativu, grad u tome nije ništa sudjelovao.

Organizirate li radionice ili humanitarne akcije?
Sada malo manje, ali svake godine smo aktivni u raznim projektima kao što su ”Tumači i prevoditelji znakovnog jezika” te nekakva sportska natjecanja za mlade. Što se tiče humanitarnih akcija, više pomažemo potrebitijima, skupljali smo jabuke, donosimo im hrane, također brinemo se i za stare i nemoćne.

slika2

Udruga niže uspjehe na mnogim natjecanjima

Kada ste već spomenuli znakovni jezik, kada i kako ste ga vi naučili?
Ja sam ga tek naučio s 20 godina, prije toga nisam znao ni komunicirati. Krenuo sam na Veleučilište te su mi  česta druženja s gluhima pomogla kako da ga lakše naučim. Bio sam aktivan u Udruzi gluhih i nagluhih osoba u Požegi, svakodnevnim radom i trudom uspio sam ga svladati i početi ga primjenjivati. No, za to mi je trebalo 4 godine i još dan-danas ne znam baš sve točno pokazati.

Najvažnije je okruženje u kojemu se osjećate prihvaćeno

Koju ste školu pohađali?
Za početak, živio sam u Zagrebu i kao sva normalna djeca pohađao sam osnovnu te sam upisao srednju školu za informatičara, zatim sam na Veleučilištu u Požegi završio za ekonomista, htio sam nastaviti dalje, ali nisu mi dozvolili.

Na kakve ste sve poteškoće nailazili tijekom odrastanja, ali i sada?
Stvarno na razne poteškoće, no to sve ovisi od osobe do osobe. Osobe koje imaju više razumijevanja prihvaćaju te kao dio društva, no postoje i one koje te neće prihvatiti, izrugivat će ti se, zvati pogrdnim imenima, ali ja smatram da je to dio odrastanja, no ne mogu baš sa sigurnošću reći da se sada ne može dogoditi isto.

O čemu govorite na vašim sastancima? Možete li mi opisati jedan?

Najviše o nekakvim novostima, to može biti u gradu, u nekoj Udruzi ili slično. Jako nas zanimaju teme kao što su ostvarivanje prava za gluhe osobe, ali ne bavimo se samo politikom, ovdje smo svi kao jedna velika obitelj. Kada jedan član treba pomoć, svi ćemo mu pomoći, tako da razgovaramo i o problemima unutar same Udruge. Voditelji uče gluhe kako se sporazumijevati, iz razloga što su gluha i nagluha djeca u školi uvijek preskakala gramatiku te ih mi pokušavamo naučiti nekim lakšim sporazumijevanjem. Npr., oni koriste samo infinitiv te time znatno smanjuju napor oko cijelog procesa razmišljanja o padežima, vremenima i ostalome. Njima je najbitnije znati se sporazumjeti s onima čujućima i da ih oni donekle razumiju. No ipak, dolazi do pogrješaka u shvaćanju informacija gluhe osobe koje primi od čujuće.

slika3

Dopisivanje u infinitivima

Gluhe osobe ne mogu pjevati, no zato svoje umjetničke sklonosti izražavaju u drugim umjetnostima. Znate li neke primjere toga?

Gluhe osobe imaju druge talente, možda im ne ide govor i na tome području su zakinuti, ali stvarno ima mnogo poznatih slikara koji su bili gluhi, kao što je Josip Vukojević, iznimno talentiran umjetnik, a imamo i poznatu kiparicu Anamariju Vučak. Inače doktorira u Zagrebu i stvarno je pokazala kako se u životu treba suočiti sa svim preprekama, ali ih i prijeći.

Likovna umjetnost gluhih osoba

Likovna umjetnost gluhih osoba

Napokon u novom prostoru

Što biste izdvojili kao najveći nedostatak Udruge?
Neki uopće ni ne znaju da mi postojimo, stvarno nas je veoma teško naći. Dok ja nekim ljudima objasnim gdje se mi nalazimo, često me pitaju: ”Dobro, jeste li vi krtice?” No, sada kako je novi gradonačelnik došao na čelo grada, ponudio nam je razna sredstva za pomoć i opstanak Udruge. Bazirali smo se na promjenu prostora, tako da se napokon selimo u novi. Nalazit ćemo se u Gajevoj 6 i stvarno bismo bili sretni kada bi nas što više ljudi posjetilo i obišlo, možda nam se i priključilo.

Nalaze li se u Udruzi i članovi s još nekim poteškoćama osim sa sluhom?
Da,nalaze se čak 2 člana koji osim sa sluhom imaju problema i s vidom, naime jedan je daltonist, a drugi član ima problema s nogama, otežano mu je hodanje.

Koji je cilj vaše Udruge?
Primarni ciljevi Udruge su promicanje i zaštita ljudskih prava, osvještavanje lokalne zajednice o problemima i pravima gluhih i nagluhih osoba i podizanje svijesti o važnosti obrazovanja osoba oštećena sluha, te naglašavanje važnosti podrške jednakim mogućnostima za gluhe i nagluhe osobe.

Udruzi želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu, a sve koji imaju volju kreativnim radom pomoći potrebitima pozivamo da se pridruže ovoj organizaciji, uskoro na novoj adresi, Gajevoj 6.

Sve informacije o Udruzi možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici http://ugng.hr/, ali i na društvenim mrežama kao što su Twitter: https://twitter.com/ugng15 i Facebook: https://www.facebook.com/UdrugaGluhihINagluhihNovaGradiska/?fref=ts .

Leonora Barišić, 2.D