Profesionalna novogradiška šminkerica na drugom kraju svijeta

  • 0

Profesionalna novogradiška šminkerica na drugom kraju svijeta

Šminkenzi bite

keti8-crop

Katarina Baković profesionalna je vizažistica i bivša gimnazijalka iz Ljupine koja je svoje radno mjesto pronašla u salonu ljepote u Kataru i s nama podijelila svoju neobičnu životnu priču. Osim zanimljive priče, donosimo i fotografije njezinih šminkerskih uradaka koje je rado podijelila s nama.

Leptirići u trbuhu za konačnu odluku

Kada ste shvatili da želite biti profesionalna vizažistica?

Kad je nakon fakulteta ekonomije i menadžmenta trebalo odlučiti koji smjer MBA-a ću odabrati.  Godina  MBA-a je bila skupa, godina škole šminkanja također tako da sam mogla samo jedno. Od pomisli na prvo bi mi se smučilo, od pomisli na drugo bi mi zalepršali leptirići u cijeloj duši tako da je izbor bio logičan.

Što za Vas predstavlja šminkanje – posao ili zadovoljstvo?

I jedno i drugo. Vjerujem da ako čovjek šminka po šabloni nakon nekog vremena šminkanje mu postane samo dosadan posao.  Toliko je stilova, tekstura, tehnika pa i u konačnici tipova lica da mogu proći godine ili čitava karijera prije nego što ti postane dosadno. I dalje sam vrlo uzbuđena prije radnog vikenda, pogotovo ako je prije toga stigla pošiljka nove šminkice koju ću prvi put „provozati“ ili ako znam da ću raditi na zanimljivim licima. Na kraju krajeva, ovo mi je i posao jer mi donosi plaću, nosim se s klijenticama svakakvih karaktera, na dane kad se ne osjećam najbolje, koji nekad znaju trajati po 13-14 sati.

keti4-crop

Što je bilo pokretač premještanja Vašeg radnog mjesta u Katar?

Oduvijek sam htjela živjeti u inozemstvu. To se nije dogodilo za studentskih dana (gimnazijalci, ne činite istu grešku, putujte dok studirate!) tako da mi je kao avanturistici to iskustvo uvijek nedostajalo. Turistički sam otputovala u Dubai i skužila da je tamo makeup dio kulture, da lokalke nose više šminke za šetnju trgovačkim centrom nego Hrvatice za Novu godinu te odlučila da je arapski poluotok moja nova životna destinacija.

Odvojen muški i ženski svijet

Možete li izdvojiti nekoliko zanimljivih kulturoloških razlika između Hrvatske i Katara?

Cijelo Zvono ne bi bilo dovoljno da ispišem sve razlike. Nema rukovanja, pogovoto sa suprotnim spolom, neslužbene kaste ovisno o plaći i nacionalnosti su ovdje realnije nego bilo gdje u svijetu, nema držanja za ruke osim ako si Indijac koji šeće s najboljim frendom, pokvareni engleski i gramatika su ovdje najmanji problem pa su tako i cjenik našeg salona ili reklame na TV-u smrt za grammar nazije, vikend je četvrtkom i petkom, isprobavanje kupaćih kostima i donjeg rublja nije dozvoljeno u mnogim trgovinama u kojima rade i muškarci, u mnoge trgovine makeupom ili ženskom odjećom muškarci ne smiju ući osim ako nisu u pratnji supruge, ukoliko nisu vjenčani muškarac i žena ne smiju živjeti zajedno niti posjetiti jedno drugo u stan niti iznajmiti istu sobu u hotelu, mnoge zgrade nastanjuju ili samo muškarci ili samo žene s tim da je obiteljima dozvoljeno i u jednu i u drugu. Brak je ovdje svrha života i drugo glavno odredište odmah iza Raja nebeskog.

Halloween - Katarinin omiljen dan za šminkersku kreativnost

Halloween – Katarinin omiljen dan za šminkersku kreativnost

Namjeravate li se vratiti u Hrvatsku?

Jednog dana sigurno, ali se ne žurim dok se situacija ne popravi.

Je li se bilo teško prilagoditi u novom okruženju, načinu života, rada…?

Nije, možda zato što sam došla po avanturu pa sam bila psihički spremna.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Imam jedan slobodan dan tjedno kad sam ili na plaži ili u stanu gledam filmove i razgovaram s obitelji i prijateljima putem Skypea, a slobodno vrijeme poslije posla sam uglavnom na nekom kućnom okupljanju ili u klubu. Izlasci su ovdje super jer su svi u Katar došli za poslom pa su izrazito motivirani zabaviti se izvan njega. Od prvog dana tu negdje pokušavam uklopiti i nekakv sport, al’ ne ide.

keti1-crop

Neobični trendovi šmikanja za Arapkinje

Razlikuje li se arapski makeup od našeg, europskog? Po čemu?

Europljanke su jednostavne i naglasak je na prirodnoj ljepoti, sakrivaju se mane i ističe najbolje na licu. Arapkinje ponekad vole od sebe napraviti drugu osobu. Ne nužno ludim bojama kao što svi misle, to je više indijski stil, ali full makeup uvijek i svugdje jest. Šminkaju se za posjete rodbini, večere s prijateljima , vjenčanja na kojima se nepristojno pojaviti bez šminke. Kao stilske razlike bih navela obrve za koje vole da su visokouzlazne bez prirodnog pada (tzv. kineske obrve), sive ili plave leće za oči, ogromne usne zbog čega je doslovce svaka druga cura botoksirana, nacrtani madeži iznad usne te sjenilom istaknut procjep na bradi (!).

keti5

Katarina na radnom mjestu

Sviđa li Vam se više make-up koje zahtijevaju Katarke ili pak Hrvatice?

I jedan i drugi imaju svoje čari. Lijepo je morati istaknuti najbolje s minimalno pažljivo odabranog makeupa, kao i poludjeti sa šljokicama, trepavicama i ombre usnama. Ukoliko mi se dogodi da učestalo radim jedno, poželim se drugoga i obratno. Na svu sreću radim u hotelu pa „dobivam“ i lokalke i Europljanke.

Pažljivo s čupanjem obrva

Gdje je skuplja usluga šminkanja? U Hrvatskoj ili u Kataru?

U Zagrebu je prosječna cijena šminkanja 250-300 kn, u Kataru 1000 kn.  Salon u kojem radim je luksuzan pa naplaćuje 1500 kn u salonu, 3000 kn ako ih dolazimo šminkati kući. Sve usluge su ovdje puno skuplje nego kod nas.

keti12

Možete li nam ispričati neku zanimljivu anegdotu s radnog mjesta?

Neću zaboraviti moj prvi tjedan u Dohi kad je klijentici bilo neudobno za vrat pa sam ju htjela podbočiti molitvenim tepihom za kojeg sam mislila da je dekica ili kad je zakazala klima u hotelu (a temperatura je bila iznad 40) pa sam se jel’te malo oznojila pod rukom zbog čega mi se odljepio jedan samoljepljivi silikonski dio odjeće  i pljasnuo na pod usred šminkanja.

Za kraj, naravno, želimo čuti i profesionalan makeup savjet za gimnazijalke.

Ne čupajte si obrve same jer poslije gimnazije prestaju rasti. Odite profesionalki tako da si ih ne biste kasnije morale crtati svako jutro. Spustite taj puder na vrat te ga razvucite do korijena kose i pazite da bude što sličniji vašem tenu, koliko god blijed ili taman bio. Skidajte šminku nježno, mlijekom za lice umjesto maramicama koje posao obave polovično, uživajte u procesu. Ukoliko niste vične makeupu, držite se pudera, maskare i labela, bit će vam drago za koju godinu kad malo vičnije bacite pogled na fotke.

keti7-crop

Zahvaljujemo Katarini na ugodnom razgovoru i na dobrom savjetu za šminkanje (odmah bacamo vlažne maramice za skidanje šminke ).

Katarinine radove možete pratiti na Facebook stranici Šminkenzi bite: https://www.facebook.com/sminkenzibite/

i na Instagramu:

https://www.instagram.com/keti_makeupartist/

Katarina Marić, 3.a