Živi protiv mrtvih – recenzija – The Walking Dead

  • 0

Živi protiv mrtvih – recenzija – The Walking Dead

Rubrika:Recenzije

Bori se protiv mrtvih, plaši se živih

Osoba koja odluči pogledati seriju može očekivati upravo ono neočekivano – događanja je vrlo teško predvidjeti. Lik će stradati u trenutku u kojem zaista ne očekujete.

Živi dokaz tome kako je najveći neprijatelj čovjeku uvijek čovjek serija je The Walking Dead. U teškom, apokaliptičnom vremenu, kakvo nam prikazuje, gdje se svaka mrtva osoba diže iz vječne postelje gladna svježeg, živog mesa, glavni je stvaralac problema upravo onaj živi čovjek. U iznimno napetoj priči borbe pukog preživljavanja susrest ćete se sa zaista širokim spektrom događanja, ali u suštini, mrtav čovjek najmanji je problem u toj priči.

Srdžba te čini glupim, glupost te ubija

twd1

Likovi prolaze iznimno teške unutarnje borbe i česte promjene raspoloženja i psihičkoga stanja, ne mogu izdržati činjenicu da su postali dijelom svijeta u kojem je jedini smisao preživljavanje. Njihove vlastite borbe uvelike se odražavaju na skupinu i uvijek su izvor poteškoća.
Skupinu koju pratimo vodi Rick Grimes, bivši šerifov zamjenik. Iako psihički najčvršći lik, i sam će prolaziti periode nestabilnosti.
Svi ostali likovi nisu trajni – napustit će grupu, postati dijelom suparničke, poginuti, umrijeti prirodno, nestati, biti prognani, poludjeti ili se pak vratiti nakon određenog vremena. Stvarno, budite spremni na sve.

Koliko si mrtvaca ubio?

Osoba koja se odluči pogledati seriju, može očekivati upravo ono neočekivano – događanja je vrlo teško predvidjeti. Lik će stradati u trenutku u kojem zaista ne očekujete.

Ne mogu vas potpuno osloboditi džampskerova, budite svijesni da će se koji zalomiti tu i tamo.

Priča je iznimno zanimljiva, ali moram priznati da sve ponekad ode u previše sapunjarskom smjeru. Svaka je sezona koncipirana na sljedeći način: prva epizoda – razrješenje prethodne sezone, budete zabezeknuti rješenjem intriga, zatim vrlo spora radnja i upoznavanje s psihološkim stanjima pojedinih likova, te zadnja epizoda – BUM, ne znate gdje ste. I onda, dakako, ne možete dočekati sljedeću sezonu i vidjeti što se dogodilo jer nijedna sezona ne završi odgovorom. Neke će gledatelje spor središnji dio odbijati od nastavka gledanja, međutim, meni je bilo ugodno gledati razvoj (ili pak nazadovanje) pojedina lika. Uđete u srž njihova razmišljanja, kao što čitajući Zločin i kaznu upoznate Raskoljnikova do najsitnijega detalja.

Ili ubijaš ili umreš, a ako umreš, opet ubijaš

Svakako ćete imati svoje favorite, likove koji će vam prirasti srcu, u čije ćete se pozicije sami stavljati i jednostavno će vas neizmjerno pogoditi ako umru. To se meni dogodilo, bezbroj puta.

I na kraju, serija će vas uhvatiti u raznoraznim mislima kojima je zapravo teško pronaći odgovor – Želim li zbilja živjeti samo kako bih preživio, kako bih se održao za još preživljavanja?

Preporučujem svima. Ne očekujte savršenstvo, ali napetosti, intrige, žena s katanama, odlično našminkanih mrtvaca neće izostati.

twd2

Karlo Szabo, 3.a