Psihologija – moje zanimanje iz snova

  • 0

Psihologija – moje zanimanje iz snova

Kad narastem bit ću…

Eto, narasli smo. A što sad? Dosad smo nekako uvijek znali što nas čeka, prvo osnovna pa gimnazija, bili smo bezbrižni i nikakve velike odluke nisu bile prepuštene nama, za to su mama i tata tu, zar ne? E kad bi još samo mogli na fakultet umjesto nas, pa to bi bilo odlično, ali ništa od toga.

Izabrati fakultet – izabrati budućnost

Može se reći da je pred nama jedna od težih odluka u životu – izabrati fakultet, izabrati budućnost. Naravno, uza sve to tu je i državna matura koja nam dodatno “olakšava” situaciju, ali hajde neću i ja o njoj. Kroatistika, anglistika, medicina, FER, psihologija, povijest, fizika, pedagogija… Popis je dug, ali vjerujem da većina već zna što želi ili bar što ne želi, i to je nešto. Znali ili ne znali, trenutno nam je to glavna tema, a u razgovoru s ostalim curama saznala sam da ih nekoliko, uključujući i mene, želi studirati psihologiju.

Psihologija

Psihologija je u posljednjih nekoliko godina postala jedno od najtraženijih zanimanja, a područja rada su brojna i raznovrsna.

Na primjer: vojska, sportski klubovi, škola, fakultet, različite tvrtke itd. Psihologija se u Hrvatskoj može studirati na 6 fakulteta, a to su Hrvatski studiji, Filozofski fakultet u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Svaki od tih fakulteta traži ispunjenje određenih uvjeta kako bi izabrali one najbolje i popunili određen broj mjesta, koji je različit za svaki od navedenih fakulteta. Konkurencija je dosta velika, ali ne smijemo dopustiti da nas to obeshrabri, već nam to treba biti poticaj da budemo što uporniji s učenjem i da ne odustajemo od onoga što volimo. Eto, to bi bilo ukratko o mome zanimanju iz snova, a ostalim maturantima želim puno sreće i uspjeha na njihovom daljenjem putu i nadam se da će upisati (i završiti) ono što vole i žele raditi.

Helena Matković, 4. B