Radionice na prvoj Erasmus+ mobilnosti „You on my mind“

  • 0

Radionice na prvoj Erasmus+ mobilnosti „You on my mind“

Rubrika:Kulkultura

Tolerancija i humanost na djelu i u Češkoj

Upoznali smo predivne, tolerantne, različite ljude koji su nas oduševili svojim idejama, kreativnošću, te duboko ukorijenjenom željom za uklanjanjem bilo kakva oblika ksenofobije. Svima nam je želja živjeti u mirnom i toplom svijetu gdje se svi međusobno uvažavamo, a zbilja se nadamo da će ovakvi projekti tome i doprinijeti.

Tijekom boravka u Češkoj Helena, Matea, Matej i ja susreli smo se s nekolicinom veoma zanimljivih i poučnih radionica u kojima su se obradile i teme tolerancije i humanosti. Svaka je radionica pružala jedno novo iskustvo u kojemu smo se svi zabavili i lijepo nasmijali, a za uspješno odvijanje potrebno je bilo međusobno uvažavanje i razumijevanje svih koji su sudjelovali.

Radionica o toleranciji

Radionica o toleranciji

Prva radionica – multinacionalni orkestar

Prvoga se dana odvila i prva radionica u kojoj smo svi, učenici iz 6 različitih zemalja, bili podijeljeni u nekoliko šarolikih skupina s istim brojem članova. Svaka je grupa dobila poseban zadatak, a u izvršenju je pomagao koordinator. U mojoj grupi svirali smo zvončićima, a ostale su grupe koristile glasove i druge instrumente. Na kraju smo, svi zajedno, bez obzira na naš laicizam u području glazbe, dobili jedinstveni multinacionalni orkestar te odsvirali poznatu pjesmu Lion sleeps tonight. Nakon nekoliko pokušaja popraćenih smijehom, pričom i hihotanjem, uspjeli smo zajednički načiniti predivnu snimku. Tijekom same radionice međusobno smo se upoznali i zabavili, uvažavali jedni druge i upoznavali različitosti, a kasnije smo se cijeloga dana osvrtali na nju.

Multinacionalni orkestar

Multinacionalni orkestar

Druga radionica – načinimo zastavu i majicu

Drugoga smo dana opet bili u internacionalnim grupama iz prvoga dana. Zadatak nam je bio napraviti jednu zajedničku grupnu zastavu koja je trebala obilježavati svakoga iz grupe.

Neke su se grupe odlučile na nacionalne motive poput zastava i grbova, neke na životinje i prirodu, a treći su pak ocrtavši otiscima dlanovima krug prikazali zajedništvo koje ne može funkcionirati bez jednoga jer krug je krug samo onda kad je svačiji dlan prisutan <3. Kasnije smo svi dobili bijele majice i priliku na njima ostaviti trag tolerancije, humanosti, nečega što smatramo lijepim i  potrebnim. Svi i danas te majice rado nosimo.

Majice tolerancije

Majice tolerancije

Treća radionica – pronađimo zadanu lokaciju

Posljednja se radionica održala vani, u istim grupama. Cilj nam je bio otkriti zadanu lokaciju pomoću danih uputa, a kad smo se konačno našli gdje smo trebali, zajedno smo rješavali zadatke koji su se ticali naših zemalja. Puno smo toga naučili jedni o drugima tek šećući se kroz Hodonin. Bilo je izrazito hladno to jutro, ali neprestano smo se smijali i zbijali šale te tako misli, što je više moguće, odagnali od hladnoće.

Otkrivanje zadane lokacije

Otkrivanje zadane lokacije

Tih ćemo se dana sve četvero uvijek rado prisjećati. Upoznali smo predivne, tolerantne, različite ljude koji su nas oduševili svojim idejama, kreativnošću, te duboko ukorijenjenom željom za uklanjanjem bilo kakva oblika ksenofobije. Svima nam je želja živjeti u mirnom i toplom svijetu gdje se svi međusobno uvažavamo, a zbilja se nadamo da će ovakvi projekti tome i doprinijeti.

Karlo Szabo, 3.a