U pokušaju dokazivanja profesorici da je šah zanimljiv sport

  • 0

U pokušaju dokazivanja profesorici da je šah zanimljiv sport

Rubrika:Recenzije

Svakodnevna televizijska doza šahovske taktike

HRT-ov „Šahovski komentar“ tako je jedna od najuzbudljivijih sportskoanalitičkih emisija, gledanje samo desetak minuta epizode može povisiti adrenalin do vrtoglavih razmjera, stoga emisija nije preporučljiva onima bolesna srca.

youtube.com

youtube.com

Općepoznato je da se svaki sport mora igrati ne samo tijelom, nego i glavom, svaki sport ima taktiku kojom se dolazi do pobjede, ali uz sve to zahtijeva i izvanrednu fizičku spremnost. Osim jednog, a to je nama najdraži šah! A zašto najdraži, pa zato što što ne zahtijeva nikakvu fizičku spremnost, potreban nam je samo mozak, oči i jedna ruka, više-manje je sve nepotrebno osim možda krvožilnog sustava.

Svi sportovi, pa tako i šah, imaju nešto zajedničko, a to je televizijska emisija u kojoj stručnjaci objašnjavaju pobjedničku taktiku i greške u gubitničkoj taktici. HRT-ov „Šahovski komentar“ tako je jedna od najuzbudljivijih sportskoanalitičkih emisija. Gledanje samo desetak minuta epizode  

može povisiti adrenalin do vrtoglavih razmjera, stoga emisija nije preporučljiva onima bolesna srca. Neopisivo je koliko emisija može biti zanimljiva, ona pruža ono što druge emisije jednostavno nisu u stanju pružiti pa tako u njoj možete doznati sve o zamkama u otvaranju, neočekivanim potezima, francuskoj obrani ili čak o uzbudljivim završetcima koji su se zbili u partiji koja je odigrana 1921. god. Jedina je to emisija u kojoj možete doznati kako je Kasparov pomoću sibirske zamke pobijedio na turniru 1985. godine.

Zbog toga se „Šahovski komentar“ preporučuje svima, mladima i starima, bijelima i crnima, osim, kao što je već rečeno, onima bolesna srca. Usprkos iznimkama, emisija će se svima dopasti, nije ni bitno jeste li netko tko nikad nije igrao šah ili ste dvostruki prvak orubičkog šahovskog turnira održanog u prostorijama Vatrogasnog doma. Ako ste propustili neku od epizoda „Šahovskog komentara“ ili ih želite ponovno pogledati,zavirite na stranicu HRTi gdje su vam sve emisije lako dostupnei bez po muke postanite i vi šahovski majstor.

Petar Smolić, 2. c