Kako je biti maturant

  • 0

Kako je biti maturant

Moramo se trgnuti i početi brinuti za svoju budućnost

Pa kad već, pitanje je sad. Iskreno, onaj zastrašujući prvi dan srednje škole kao da se dogodio jučer, a danas sam, evo, već maturantica. Tko bi rekao da ću dogurati do svega ovoga. Sada sam punoljetna, donekle odgovorna, „odrasla“ osoba, iako se još uvijek osjećam (a često i ponašam) kao malo dijete.

Pritisak sa svih strana

Još nemam taj osjećaj da sam dio najstarije generacije u školi, da ću za nekoliko mjeseci ostaviti ovu školu iza sebe i da ću još ove iste godine postati studentica. Sve je još nekako u magli kao da će se sve to zbiti za nekoliko godina, ali državna matura već polako kuca na vrata koja bih ja najradije ostavila čvrsto zatvorena i zaključana, ali, naravno, profesori nam ne dopuštaju ni na trenutak zaboraviti na to, ali dobro, to je ono za što su i plaćeni. Roditelji također ne zaostaju previše za profesorima. Bilo kako bilo, pritišću nas sa svih strana, a mi još uvijek želimo bezbrižno sjediti u školskim klupama, družiti se s prijateljima i uživati u svojim đačkim danima kojih je, nažalost, sve manje i manje. Ali znamo i mi sami da se moramo trgnuti i početi brinuti za svoju budućnost.

Misli mi lete na norijadu

Ova cijela godina velika je prekretnica u našim životima i svatko je sam odgovoran kako će njegov život izgledati.

Mislim da se ova itekako ozbiljna tema vrti u mislima svih maturanata. Ali, naravno, osim ovog kompliciranog i mukotrpnog dijela života maturanata, postoji i onaj nama puno zanimljiviji i zabavniji dok roditeljima stvara muke i presušuje novčanike. To su, naravno, norijada i maturalna večer. Razmišljanje o kostimima, o proslavi norijade, o quadrilli i o tome hoćemo li se slučajno spotaknuti, o svečanosti maturalne večeri, o tome što odjenuti, koju boju haljine/odijela izabrati. Sve su to slatke muke maturanata kojima se svi mi radujemo i s nestrpljenjem iščekujemo. Iako nismo toga ni svjesni, barem ja, više ništa neće biti isto, ali nadam se da će nam i ovo skoro razdoblje studentskoga života donijeti radost, nove prijatelje, zanimljive profesore i studije, da će nam obogatiti život znanjem, zabavom i novim ljudima i još puno toga kao što nam je i ovaj četverogodišnji boravak u Gimnaziji Nova Gradiška donio.

Tihana Pereković, 4. B