Društvo mrtvih pjesnika – recenzija – Dead Poets Society

  • 0

Društvo mrtvih pjesnika – recenzija – Dead Poets Society

Rubrika:Recenzije

Carpe diem – iskoristi dan

Društvo_mrtvih_pjesnika_2

Njegov neobičan način predavanja uči učenike da osjećaju poeziju, riječi, govor, te da razvijaju vlastito mišljenje koje nije temeljeno na knjigama i učenju napamet.

Dokaz da svatko od nas treba imati pravo na vlastiti izbor upravo je film Dead Poets Socitey. U jednom naizgled običnom srednjoškolskom životu kriju se tajne koje vode do brojnih spletki i intriga.

Likovi se tijekom filma bore s autoritetima koji ih uporno pokušavaju mijenjati i napraviti od njih „robote“. Svi profesori prestižne škole su stroge osobe koje se strogo pridržavaju pravila, osim profesora književnosti Johna Keatinga. Njegov neobičan način predavanja uči učenike da osjećaju poeziju, riječi, govor, te da razvijaju vlastito mišljenje koje nije temeljeno na knjigama i učenju napamet.

Riječi i ideje mogu promijeniti svijet

Profesor Keating je vjerovao da riječi i ideje mogu promijeniti svijet. Poticao je učenike na kreativnost, imao je mnogo originalnih ideja i načina na koji je vodio sat. Grupa dečki inspirirana njegovim predavanjima odluči osnovati Društvo mrtvih pjesnika pod vodstvom Neila Perryja. Noću su se okupljali na tajnom mjestu i izmjenjivali su se u čitanju poezije.

Društvo_mrtvih_pjesnika_1

Carpe diem – iskoristi dan

Film ima zanimljiv izbor glumaca, oni su dobro uklopljeni u radnju filma jer su svi srednjoškolske dobi. Njihovo ponašanje nije „usiljeno“, nego potpuno prirodno kao i kod većine srednjoškolaca.

S druge strane, profesor Keating predstavlja jednog pomalo neobičnog profesora koji također sasvim dobro glumi svoju ulogu, jer uspijeva motivirati učenike da budu jedinstveni, što je i bio njegov cilj.

Drugačiji pristup učenju i oslobađanje straha od javnih nastupa bile bi neke od prednosti ovoga filma te se zbog pojedinih likova i smiješnih trenutaka isplati pogledati ovaj film. Naravno, film ima i svojih nedostataka, smatram kako je scena razgovora Neila i njegova oca trajala prekratko, te da je nesretan kraj filma mogao biti spriječen da su roditelji htjeli saslušati svoju djecu.

Društvo_mrtvih_pjesnika_3

Stvari uvijek treba gledati na drugačiji način

Radnja filma je predvidljiva, na početku je pomalo dosadna i usporena sve do prvog zapleta, nakon kojega slijedi niz zanimljivih događaja. Na kraju vas čeka šok ubojstvom jednog od glavnih likova, te potpuni preokret radnje. Preporučujem film svima isključivo zbog zanimljive teme. U jednom trenutku se smijete, a u drugom ste na rubu suza.

Arijana Josipović, 2.b