Program Erasmus+ u Gimnaziji Nova Gradiška

  • 0

Program Erasmus+ u Gimnaziji Nova Gradiška

Rubrika:Kulkultura

Projekt „YOU ON MY MIND“

received_1475433385804736

Cilj projekta je potaknuti međusobno razumijevanje i prihvaćanje različitosti  te odgovoriti na sljedeća pitanja: što znači „dom“, koliko su nam važni naši korijeni, što izaziva nesigurnost u kontaktu s drugim ljudima te kako to djeluje na naše ponašanje i djela.

Tolerancija i hrabrost

Od ove školske godine Gimnazija Nova Gradiška partnerska je škola u okviru programa Erasmus+ ključna aktivnost 2, strateška partnerstva između škola. U dvogodišnjem projektu „YOU ON MY MIND“, uz Gimnaziju, sudjeluju partnerske škole iz Grčke, Finske, Poljske i Njemačke te škola koordinator iz Češke. Projekt se bavi dvjema temama: tolerancijom i hrabrošću. Od listopada 2016. do listopada 2018. učenici će istraživati i predstavljati tolerantne i hrabre osobe iz prošlosti i sadašnjosti nacija sudionica u Projektu i primjere tolerancije i hrabrosti na djelu. Također će metodama iskustvenog učenja sudjelovati  u  raznim kreativnim aktivnostima koje potiču zajedništvo i toleranciju, a uključuju glazbu, sport, učenje i razmjenu iskustva.

Ishodi projekta

Cilj projekta je potaknuti međusobno razumijevanje i prihvaćanje različitosti  te odgovoriti na sljedeća pitanja: što znači „dom“, koliko su nam važni naši korijeni i zašto, koje su ključne vrijednosti koje cijenimo, što nas plaši kod drugih, što izaziva nesigurnost u kontaktu s drugim ljudima te kako to djeluje na naše ponašanje i djela.

Gimnazija Nova Gradiška će biti domaćin razmjene svih sudionika projekta u listopadu 2017. kada će ugostiti oko 50 učenika iz spomenutih zemalja na tjedan dana te s njima provoditi planirane projektne aktivnosti.

Naši se gimnazijalci već sad vesele prvom putovanju i susretu s vršnjacima iz drugih zemalja sudionica u Projektu od 30. listopada do 5. studenoga u školi koordinatoru u Hodoninu, u Republici Češkoj. Uz svesrdnu podršku ravnateljice Ljiljane Ptačnik, profesori Ivana Škarica Mital, koordinatorica projekta za Gimnaziju Nova Gradiška, Sandra Hruban, Koraljka Hausnet-Lasović, Silvija Pečnjak, Gordana Đuričić i Josip Vucić su nositelji pedagoških aktivnosti u kojima će sudjelovati učenici, a uz njih će priliku za sudjelovanjem imati svi drugi profesori koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći u ostvarivanju projektnih zadataka.

Sandra Hruban, prof.